Tartu esimesed liuväljad ootavad lustima

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samal ajal kui Tartu laululava liuvälja ühes otsas tehti eile keskpäeval veel jääd, viskasid selle talve kõige esimesed uisutajad tuttuuel jääl juba uisupoognaid.
Samal ajal kui Tartu laululava liuvälja ühes otsas tehti eile keskpäeval veel jääd, viskasid selle talve kõige esimesed uisutajad tuttuuel jääl juba uisupoognaid. Foto: Margus Ansu

Eelmisel nädalal ootamatult saabunud käre pakane on lubanud mõneski kohas linna liuväljad juba valmis valada – talverõõme ootavad nautima nii laululava kui Tamme staadioni uisuväljak.


Kõige esimesena avati eile pärastlõunal linlastele Tähtvere puhkepargi liuväli laululava kaare all. Puhkepargi juhataja Jane Jakobsoni sõnul lasti esimene veekiht platsile eelmise reede öösel ning eilseks kattis maad juba paari sentimeetri paksune jääkiht.

«Eks jää kvaliteeti ja paksust annab veel mitu ööd parandada, aga sellise külmaga ei olnud mõtet enam oodata ja otsustasime lahti teha,» ütles Jakobson ning lisas, et nii vara pole saanud mitu aastat alustada. «Väga hea talve algus. Suusaradadele veame juba kunstlund ning uisuväljakuga on ka hästi.»  

Liuvälja avamine tähendab seda, et kohapeal on võimalik ka uiske laenata, tund aega maksab 36 krooni. Oma uiskudega sõitmine on tasuta. Korraga mahub laululava kaare all kihutama umbes 40 inimest ja õhtul kella üheksani valgustatud liuväljal mängib muusika.

Eelmisel nädalal alustati liuvälja rajamist ka Tamme staadionile. Sihtasutuse Tartu Sport juhataja Meelis Jukk kinnitas, et kuigi hokipoisid sõitsid korvpalliplatsi peale valatud jääl juba nädalavahetusel, saab ametlikult väljak valmis täna. Lähipäevil peaks kohale jõudma soojak ning siis algab ka uisulaenutus. Täiskasvanutele maksab tund 25 krooni ning alla 19-aastased saavad tritsupaari 15 krooni eest.

Kanaliga läheb aega

Kui pakane jätkub, peaks nädala pärast olema uisuraja sisselükkamiseks piisavalt paks ka Anne kanali jää. «See aasta läks halvasti, sest külmaks läks alles siis, kui lumi oli juba maas. Aga lume all ei külmu vesi nii ruttu,» ütles Jukk ning selgitas, et masinaga kanalile minemiseks peab jää paksus olema vähemalt 15–20 sentimeetrit.

«Käsitsi seda puhtaks ei lükka, aga kui julgeb masinaga peale minna, siis lükkame ikka raja sisse,» lausus Jukk, kelle sõnul oli eelmisel talvel kanalil ligi kilomeetrine uisurada ning sama pikk võiks see tulla tänavugi.

Miina Härma gümnaasiumi direktori Ene Tannbergi sõnul polnud kool eilseks veel liuvälja valamist alustanud.

«No küll on hea, et meelde tuletasite. Meil on olnud siin mitmeid muid asju ja see  polnud pähe tulnudki. Aga ma lähen kohe seda majandusjuhatajaga arutama,» oli Tannberg Tartu Postimehe järelepärimise üle õnnelik ning lubas, et kui olukord võimaldab, hakatakse kohe liuvälja valamisega pihta.

Kesklinn jääb liuväljata

Kuigi linnavalitsus on mitu aastat plaaninud uisuväljaku rajamist ka kesklinna, jääb see abilinnapea Jüri Sasi sõnul selgi talvel ilmselt tulemata, sest sobilikku kohta leida on raske. Tõsisemalt oli arutuse all vastvalminud Küüni tänava lõik kaubamaja juures, kus asuvad praegu istepingid. Ideele tõmbas kriipsu peale tänavale antud garantiiaeg.

«Ehitajalt on seal kaheaastane garantii. Aga kui nende külmumiste ja sulamistega peaks tänavaga midagi juhtuma, siis kaotaks garantii kehtivuse. Seetõttu otsustasime, et vähemalt selle aja jooksul ei ole mõistlik sinna liuvälja teha,» rääkis Sasi.

Linn otsib kohta  püsivale uisuväljakule

Abilinnapea Jüri Sasi sõnul soovib linn rajada kesklinna paikse uisuväljaku. Plaani järgi tuleks spetsiaalse külmutusseadmega liuväli Poe tänava parki lasteväljaku kõrvale.

«Kuna sellise liuvälja saaks juba oktoobris kasutusele võtta, annaks see võimaluse uisutamisaega tunduvalt pikemaks venitada,» ütles Sasi ning lisas, et Eestis on ainult talve peale lootma jääda suhteliselt problemaatiline. «Eelmine aasta oli küll külm ja see aasta on talv olnud mõõdukas, aga järgmine võib tulla juba soe.»

Kuus aastat tagasi pakuti Tartule külmutusseadmega liuvälja 6 miljoni krooni eest, kuid siis linn loobus. Nüüd võiks hind olla Sasi arvates juba palju madalam. Plats võiks olla umbes 50 meetrit lai ja 80 meetri pikk. «Kindlasti peavad seal olema pingid ja istumise ruum, et saaks jalatseid vahetada ning vanemad saaksid lapsi jälgida,» lausus Sasi.   
Suvel saaks uisuväljakut kasutada puhkealana.

«Selle saab katta plaatidega. Sinna võiks panna näiteks lauatennise välilauad,» pakkus Sasi ning käis välja lubaduse, et juba järgmiseks sügiseks võiks selline liuväli Tartus töös olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles