Eesti disainipood Preili Pipar lõpetas võlgades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moelooja Elina Müürsepp näitab ühte rõivakomplekti oma sügiskollektsioonist, mille eest jäi tal nagu kümnetel teistelgi moekunstnikel raha saamata.
Moelooja Elina Müürsepp näitab ühte rõivakomplekti oma sügiskollektsioonist, mille eest jäi tal nagu kümnetel teistelgi moekunstnikel raha saamata. Foto: Erakogu

Läinud esmaspäeval lõpetas Eesti moe- ja disainipood Preili Pipar Taskus kauplemise, kuna võlad disainerite ees kasvasid üle pea ja omanik näeb viletsast seisust väljapääsu vaid pankrotis.


«Moekunstnikele oli see väga suur löök nii rahaliselt kui emotsionaalselt,» nentis rõivalooja Elina Müürsepp, kellel jäi poelt saamata tuhandeid kroone oma viimase sügiskollektsiooni eest.

«Rahaline kaotus on suur, aga veel kurvemaks teeb mind see, et ma panin kollektsiooni oma hinge ja aja ning selle najal lasti lihtsalt liugu,» rääkis Müürsepp.

Disainereid ja moeloojaid, keda poe ootamatu sulgemine pahandas, on kümneid. «Paljusid häirib just see, et kogu aeg lubati raha ära maksta, kuid siis pandi pood päevapealt kinni. Selline otsus ei sünni ju üleöö,» selgitas ettevõtja Maia Sokk, kes peale enda käsitöö vahendas poodi veel teistegi autorite töid.

Sokk lisas, et inimlikult ei ole tal poepidajatele midagi ette heita. «Toredad inimesed, põnevad moeloojad, aga eks nad näitasid, et loomeinimesed ei pruugi alati parimad ettevõtjad olla,» ütles ta.

Preili Pipra poodi majandanud OÜ Cam üks omanikke, moelooja Anary Noorem tunnistas enda vigu poe majandamisel. «Ettevõtjana oli mul vähe kogemusi ja ju sai siis valesid otsuseid tehtud, et parimat tahtes kukkus välja halvim,» tõdes ta.

Noorem lisas, et mõistab disainerite pahameelt, kuid raha pole tal võlgade maksmiseks kuskilt võtta. Väljapääsu maksejõuetusest näeb ta vaid firma pankrotis, mida ta kavatseb taotleda.

Ärile hukatavaks sai Noorema hinnangul otsus avada sel kevadel pood ka Tallinnas. «Siis tekkis Tartu kasumi kõrvale väga suur Tallinna kahjum,» meenutas Noorem.

Suve lõpus pani ta Tallinna poe kinni, kuid selleks ajaks oli ka Tartu poe kasum kokku kuivanud.

Aksessuaarikunstnik Inga Stepanenkova nentis, et poepidajad on petnud väga paljude disainerite usaldust.

«Olin ka ise liiga lihtsameelne, et muudkui kaupa juurde viisin, kuigi võlad olid üleval,» lisas Stepanenkova, kellel jäi poelt saamata 8500 krooni.  

Preili Pipar müüs umbes saja Eesti disaineri ja moekunstniku loomingut. Neist võlgu jäi pood selle juhataja Noorema sõnul ehk umbes pooltele, kuid täpset võlasummat ta ei avaldanud.

«Ma saan aru, et keerasin käki kokku, ja ma palun siiralt vabandust kõigi disainerite ees,» kahetses ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles