Gripivaktsiini leidmine kujutab õnne- ja osavusmängu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vestlus Põltsamaa apteegis juhataja Merilin Ujokiga.
Vestlus Põltsamaa apteegis juhataja Merilin Ujokiga. Foto: Margus Ansu

Kui ma teisipäeval rääkisin nakkusarsti Matti Maimetsaga gripist ning ta küsis, kas mina ise olen end õigel ajal gripi vastu ikka vaktsineerinud, lasin ma tal arvata, et olen. Tegelikult valetasin.

Ma olin olnud laisk ja hoolimatu. Viimased soojad talved ning tänavunegi, rohelise maaga detsember segas mind uskumast, et pakane, külmetushaigused ja gripp üldse olemas on.

Samasugust patsientide suhtumist vahendas mulle ka pereõde Kersti Murumaa. Ta ütles, et tal on aastaringi kabineti uksel kiri – vaktsineerige end gripi vastu, ja ta räägib sellest alatasa, aga inimesed ei võta vedu.

Õde lisas, et ta ise vaktsineeris end oktoobri algul ning see ongi kõige õigem aeg oma kaitsmisega alustada. Ning eile läksid siis käiku veel viis viimast vaktsiini, mis ta kabinetis tänavuseks hooajaks alles olid, ja kui mina täna hommikul «ärkasin», vastas ta: «Aimekene, kõik on otsas!»

Mind pures tõsine mure. Ma olin jaanuaris ühe viirusnakkuse juba saanud ja haiguslehel olnud. Järelikult on mu organism nõrk ning juba seepärast võin gripi kergemini üles korjata. Mõtlesin ka oma eaka ema peale, kelle juures kavatsen talvepuhkuse veeta ning siis ühe noore pere peale, kus on kaks väikest last...

«Ma pean selle vaktsiini leidma,» mõtlesin. «Ma ei taha oma kallitele ohuks muutuda.»

Lõin lahti veebikülje raviminfo.ee, otsingusse panin pereõe soovitusel «Vaxigrip» ja mu ees avanes nimekiri 19 Eesti apteegiga, kus gripivaktsiini veel näis olevat, nende seas Tartu apteek Võru tänaval.

Kohale jõudes selgus, et olin jäänud ikkagi hiljaks.

«Miks niisugune paanika küll tekitati, vaktsineerida tuleb õigel ajal, mitte nüüd,» ütles sealne apteeker, kes oma nime reeta ei soovinud, kuid kes pidas silmas hiljutisi uudiseid Eesti meedias, eriti televisioonis. «Täna hommikul enne uste avamist juba inimesed küsivad, telefon heliseb kogu aeg, see segab töötegemist...»

Järgmisena võtsin sihikule Räpina apteegi. Helistasin ette, ja selgus, et neil on vaktsiin sees küll, aga oh häda – kinni pandud, ja rohkem pakkuda ei ole.

Edasi valisin Põltsamaa apteegi numbri.

Olin valmis halvimaks, aga proviisor küsis, mitut ma soovin. Ohhoo!

Jõudsime kohale umbes tunniga ja Põltsamaa apteegi juhataja Merilin Ujokiga vesteldes sain teada, et nemad gripivaktsiinile tormijooksmist ei olnud märganud enne kui alles täna. Et ilmselt on suuremate kohtade apteegid nüüdseks vaktsiinivabad ning seepärast jõutakse nende juurde Põltsamaale. Merilin Ujok ei nimetanud olukorda paanikaks. «Inimesi tuleb ju informeerida, nende teadlikkust tõsta, eriti kui lähiriikides on puhkenud gripiepideemia,» ütles ta.

Pärast minu ostu oli ka Põltsamaa apteegist vaktsiin otsas. Küsimuse peale, mida neile, kes jäävad vaktsineerimata, soovitada, vastas ta, et tuleb püüda oma immuunsüsteemi turgutada, palju värskes õhus viibida ja öösel hästi magada.

Toimetuselaua taha jõudes helistan veel Tartu Ülikooli Kliinikumi apteegi vanemproviisorile Malle Määrmanile. Uurin, kas kliinikumi nakkuskabinetil on ehk elanikkonnale mingeid reserve. Selgub, et ei ole.

Määrman on samuti terve hommik maapteeke läbi helistanud ja veendunud, et igal pool on gripivaktsiin otsas. Ka seal, kus raviminfo näitab, et veel on. Andmeid uuendatakse kord ööpäevas ja need vananevad ruttu.

Ka on Määrman helistanud ravimiettevõttele, kelle vaktsiinist jutt käib ning nemad on öelnud, et sel sessoonil gripivaktsiini Eestisse enam tulemas ei ole. Abi oleks raske leida isegi Euroopast.

Praegu töötatakse välja juba järgmise hooaja gripivaktsiini ja see tuleb müügile sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles