Fotod: Uspenski kiriku juures võeti maha täies elujõus tammed

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raietööd Uspenski kiriku juures.
Raietööd Uspenski kiriku juures. Foto: Sille Annuk

Tartus Magasini tänaval asuva Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) Jumalaema Uinumise kiriku juures mürisesid täna mootorsaed, kui maha võeti kolm kirikuaias kasvanud puud: kaks noort tamme ja üks pärn.

Tartu haljastus- ja puhastusteenistuse haljastuse spetsialist Kaire Zimmer ütles, et kiriku juures käisid tööd raieloa alusel ning olid kooskõlastatud ka muinsuskaitseametiga.

Küll möönis Zimmer, et tammed polnud sugugi vanad või haiged, kuid neile sai saatuslikuks asjaolu, et need paiknesid kirikule väga lähedal.

«Istutamise ajal pole arvestatud, et puud kasvavad suureks, varjavad ära fassaadi ja lõpuks hakkavad hoonet kahjustama, ei lase hoonel kuivada ja õhul liikuda,» tõdes Zimmer.

Kaire Zimmer lisas, et esimese linnale esitatud raieloaga soovis kogudus maha võtta kõik kirikuaias kasvavad puud, kaasa arvatud põlispuud. «Saime kompromissile. Hoone põhjaküljele jäävad tõsiselt ilusad suured puud, neid ei võeta maha,» kinnitas Zimmer.

Uspenski koguduse kontaktisik Liidia Madison selgitas, et tööd on ette võetud EAÕK Tallinnas asuva sinodi otsusel. «Möödunud aastal käis siin komisjon ja kontrollis neid puid, öeldi, et mõni on mäda ja mõned on vanad ja ohtlikud,» ütles Madison.

Ta lisas, et tõepoolest oli sinodil soov rohkemgi puid maha võtta. «Aga me ei lase nii palju, kahju on puudest, loomulikult,» andis Liidia Madison mõista, et kogudus ise esialgu plaanitud lageraiest huvitatud ei olnud.

Kuna raietööd on hiljuti tehtud ka Kuressaare Püha Nikolai kiriku juures, võttis Tartu Postimehega ühendust kodanik, kes tundis muret, et kas EAÕK ongi ette võtnud mingi suuremat sorti raiekampaania. EAÕK kantsler Martin Toon kinnitab, et nii see ei ole ning siinkohal toome ära kantsler Tooni kommentaari täies mahus:

«Täname kodanikke muretsemast ja huvi tundmast meie ühise elukeskkonna väärtustamise ja hea säilimise osas. EAÕK ei ole otsustanud korraldada raiekampaaniaid, vaid tasapisi ja jõukohaselt on omanikuvastutusest lähtuvalt asutud teostama raietöid nendegi kirikute ümber, kus aastakümneid pole kõrghaljastuse hooldustöid teostatud.

Kõik tööd teostatakse etapiviisiliselt ja kõik raied ainult vastavalt väljastatud raieloale. EAÕK kinnistutel kusagil Eestis ei ole toimunud ühtegi ebaseaduslikku raiet. Tartu Jumalaema Uinumise kiriku aias raiutakse Muinsuskaitseameti soovitusel ja Tartu linnavalitsuse nõusolekul 2016. aastal kolm puud.

Peale esmaste hooldus- ja valgusraiete teostamist on kavas Tartu kirikuaia maastikuarhitektuurilise lahenduse koostamine, mille käigus määratakse terviklik aiakujundus, sealhulgas täiendavad raied ja istutused, kuid ka liikumisteed, valgustid ja pingid.

Samasuguse projekti koostamine Kuressaare õigeusu kiriku aia jaoks on juba alanud ning loodame selle peatselt kinnitamisele saata. Ka Kuressaares restaureeriti samaaegselt kirikuaia osade puude lõikusega pühakoja kõik katused, tornid ja kirikuaknad.

Ka Tartus on eesmärk on koos Jumalaema uinumise kiriku jätkuva restaureerimisega, mil katusetööde kolmas etapp on samuti loodetavasti lähikuudel algamas, kujundada hästikorrastatud kiriku ümber kaunis kirikuaed.

Seega on EAÕK valinud sünergilise lähenemise vanalinna ruumis paiknevate ajalooliste kiriku hoonete ja lähiümbruse hooldamisel. Loodame siiralt, et linnarahvale ja külalistele teeb lõpptulem ainult rõõmu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles