Seni esitamata sümfoonias kõlab setu keel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Meister
Erki Meister Foto: TPM

Helilooja, koorijuht ja kunstnik Erki Meister pani suvel punkti sümfooniale «Peko». Maailmaesiettekanded on Hirvo Surva dirigeerimisel reedel Värska kultuurikeskuses, laupäeval Tartu Ülikooli aulas ja pühapäeval Tallinna laululava klaassaalis – algus igal pool kell 19.


Sümfoonia aluseks on Värska kandis elanud lauluema Anne Vabarna (1877–1964) loodud eepos setude jumalast ja kuningast Pekost. «Teos on ka heliline kummardus Anne Vabarnale ja sellele imelisele maale, kust ta pärit on,» ütles helilooja.

Erki Meister (43, pildil) on oma loomingus setu temaatikat varemgi kasutanud. Kolm aastat tagasi kirjutas ta Eesti-Vene kontrolljoone taguste Setumaa hääbunud külade mälestuseks oratooriumi «Peko esä». See kõlas orkestri, solistide ja Kalevi kammerkoori esituses Tallinnas, Tartus ja Urvastes täissaalile, valmis ka heliplaat.

Kaheksaosalises sümfoonias «Peko» on Kalevi kammerkoori laulja Liivi Tamme sõnul kandev roll klassikalisel kammerorkestril, mille helivärvi rikastavad rahvapillid. Koori ees on solistid Oliver Kuusik, Urmas Põldma, Valnar Neidre ja Ain Alabert ning vahetekstide lugeja Merle Jääger.

«Koor on viimaste kuude jooksul lihvinud setu keele hääldust ja intonatsiooni,» lisas Liivi Tamm. «Koori naispere koorivormi ehivad erinevates toonides setu pitsid.»

Pitsi heegeldamist õpetas lauljatele Kalevi kammerkoori president Irina Tammis.
Sümfoonia «Peko» on plaanis salvestada ja uue aasta algul üllitada plaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles