Kaupo Kukli valiti teaduste akadeemia uurija-professoriks

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Kukli.
Kaupo Kukli. Foto: Tartu Ülikool

Eesti teaduste akadeemia valis järgmiseks kolmeks aastaks kolm uut uurija-professorit. Tartu ülikoolist nimetati uurija-professoriks füüsika instituudi materjaliteaduse juhtivteadur Kaupo Kukli.

Iga kolme aasta tagant väljakuulutatav uurija-professori ametikoht võimaldab teadus- ja arendusasutuses või ülikoolis uuringuid juhtival ning doktorante juhendaval tunnustatud teadlasel keskenduda teadusuuringutele.

Kukli rääkis, et uurija-professorina on tema uurimustöö suunatud materjaliteaduse valdkonnas õhukeste tahkiskihtide aatomkihtsadestusprotsessi arendamisele ja sadestatud materjalide füüsikalise kvaliteedi hindamisele.

«Esimeses järjekorras huvi pakkuvate uurimisobjektidena võiks nimetada kunstliku struktuuri ja keemilise koostisega metallioksiidide segusid, milles on välise elektrivälja abil võimalik tekitada stabiilseid juhtivusseisundeid, mida saab ümber lülitada ja nii uut tüüpi arvutimäludes kasutada,» ütles Kukli.

Taolised materjalid on üldiseks baasiks erinevatele tehnoloogilistele arengusuundadele nanoelektroonikas, sensoorikas ning meditsiinis. Niisuguste materjalide uurimistöö sisaldab lisaks materjalide käitumise ja kvaliteedi uuringutele nende materjalide valmistamist Tartu ülikooli kiletehnoloogia laboratooriumis. Selleks plaanitakse kasutada füüsika instituudi taristut, eriti arendatud pinna- ja kristallstruktuuriuuringute aparatuuri ning plasmatöötlus- ja ergastusmooduleid.

«Loomulikult kaasame magistrante ning doktorante uurimistöösse, osaleme rahvusvahelistes koostöövõrgustikes ja täiendame valdkonna loengukursuseid nüüdisaegsete tulemuste ning oskusteabe baasil tekkinud informatsiooniga,» lisas Kukli, kuidas ta uurija-professorina panustab teadustöö kõrvalt ka õppetöö kvaliteedi arendamisse.

Lisaks Kaupo Kuklile valiti ajavahemikuks 2016-2018 uurija-professoriks veel keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi juhtivteadur Anne Kahru ning Tallinna tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudi professor Rainer Kattel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles