Ega loom loll ole: tuhkur luurab kanakasvataja maja ümber

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtupoolikul Alatskivil koduõues kaamerasse tabatud tuhkur.
Laupäeva õhtupoolikul Alatskivil koduõues kaamerasse tabatud tuhkur. Foto: Andrus Salu

Külm ja nälg on hirmust suuremad: Tartumaal Alatskivil käib ühe elamise juures matti võtmas tuhkur, kuigi õues on kaks koera.

„Selgus, et koerad olid mul ühe kuke enne lund ära murnud,” rääkis Alatskivil elav Andrus Salu.

Seda seatempu ei pannud peremees alguses tähele, aga mõni päev tagasi avastas ta õuest  võõrad jäljed, mis viisid kuriteo jägedeni.

Laupäeval õnnestus Andrus Salul kutsumata külalist varitseda ja elukas pildile saada.

Nüüd on peremehe hinges kahesugused tunded. „Olukord on konfliktne,” tõdes ta. „Hobifotograafina olin ülirõõmus, et selline juhus koju kätte tuli, aga kanapidajana on uus nuhtlus juures. Eks ta võib ju hakata kanalasse trügima, kui hiired ja muu söödav otsa saab. Loodan siiski olukorra kontrolli all hoida, et tuhkur oleks söönud ja kanad terved.”

Vaba internetientsüklopeedia Vikipeedia andmetel on tuhkur ehk metstuhkur ehk tõhk (Mustela putorius) väike kärplane, Eesti pärismaine kiskja.

Jahile minekuks ootab ta öö saabumist. Tema ohvriks langevad hiired, rotid, kahepaiksed, kalad, küülikud, kodulinnud, roomajad, tuhkur ei ütle ära ka meest ja mesilastest.

Saaklooma tapab ta kõri läbi hammustades. Tapetud saagi tassib ta urgu, kus käib söömas.

Tuhkrut võib kohata pea kõikjal ehk metsas, mägedes, mere ääres või külas. Pesitseb küüliku urus, kaljusel mäenõlval või puujuurte all. Tuhkur on hea ujuja.

Täiskasvanud emasloom kaalub kuni 0,7 ja  isasloom kuni 1,7  kilo. Keskmine pikkus koos sabaga (13 cm) on ligi pool meetrit, keskmine eluiga  7–10 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles