Uus lillepood pakub maitsetaimi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Nädalapäevad tagasi lükkas Tähe tänava alguses uksed lahti uus lillepood Piparmünt, mis peale tavaliste lõikelillede müüb ka mitmesuguseid ürte ja maitsetaimi.


Lillepoe eestvedaja Jaanika Sarv on maitsetaimede kasvatajana tegutsenud üle aasta, kui ta rajas Poka puukooli.

Aia-, rõdu- ja terrassiomanikele istikuid kasvatades tekkis peagi vajadus püsiva müügikoha järele, sest Mäksa vallas asuv puukool on linnast kaugel ning laatadel käimine lõppes suvega ära.

«Hooaeg sai sügisel läbi, aga meil oli taimi üle ja neid oli vaja kusagil edasi müüa,» ütles Sarv, kes on lõpetanud Räpina aianduskoolis maastikuehituse eriala ning tegelenud aiandusega juba aastaid. «Pood sai rajatud ka seepärast, et oleks koht, kus kohe kevadel istikute müügiga alustada.»

Tavapärasest lillepoest eristab Tähe 21 asuvat Piparmünti just see, et lõikelillede kõrval saab sealt osta köögis kasutatavaid maitsetaimi. Näiteks rosmariini, tüümiani, estragoni, peterselli, salveid ja teisi. Lisaks veel igasugu kuivatatud teesegusid. «Võib öelda, et pool on lõikelilli ja pool ürte,» pakkus Sarv.

Lisaks erilisele taimevalikule pakub pood klientidele võimalust soovitud lillekimp kohapeal ise valmis teha. «Me ei vaata kurjasti, kui inimene võtab vaasist lille ja proovib või paneb selle tagasi ja proovib teist,» selgitas Sarv ning lisas, et tegelikult võiks palju rohkem viia valmis kimbu asemel kingituseks hoopis materjali.

«Pigem võtta üks oksake, mõned lõikelilled ja natuke rohelist. Need saab samamoodi ilusti paberisse kokku pakkida ja las perenaine teeb sellest materjalist omale just sellise kimbu, mis talle meeldib ja tema vaasi sobib,» pakkus Sarv välja ühe võimaluse.

Kui aga isemeisterdamise soovi pole, paneb müüja soovitud kimbu ka poes kokku. Lõikelillede kõrval müüakse potililli, näiteks jõulutähti ja alpikanne. Samuti pakutakse samblast jõulupärgi. «Püüame olla võimalikult looduslähedased ja kunstmaterjale kasutada minimaalselt,» ütles Sarv.

Esimesed päevad on olnud poes rahulikud, kuid poepidaja kinnitusel läheb äri tõusvas joones. «Meid juba teatakse ja linna peal räägitakse. Inimesed astuvad sisse ja üllatuvad meeldivalt,» ütles Sarv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles