Selts tegi ettepaneku taastada haldusüksusena Vana Võromaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kama
Kaido Kama Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuna praeguse haldusreformi kava eesmärkide hulgas pole Võrumaa piirkondade ajaloolise ja kultuurilise ühtekuuluvuse tugevdamist, otsustasid Võro Seltsi liikmed teha ettepaneku Vana Võromaa omavalitsuse moodustamiseks, vahendas ERRi uudisteportaal ETV uudistesaadet «Aktuaalne kaamera».

Tegemist on senini kõige suurejoonelisema haldusterritoriaalse ettepanekuga, mis hõlmab 25 omavalitsust neljast maakonnast, kus elab kokku ligemale 60 000 inimest.

Samas pole Vana Võromaa haldusüksuse moodustamise idee uus, sest just sellisena on ta eksisteerinud aastail 1783-1920. Et tegemist oli ja on praegugi keeleliselt ja kultuuriliselt tervikliku piirkonnaga, võiks ta ka Võro seltsi liikmete arvates jätkata ühtse piirkonnana.

Võru Seltsi juhatuse liikme Kaido Kama hinnangul pole maaelu säilitamiseks vaja ainult hästi töötavaid tõmbekeskusi ja seda ümbritsevat taristut, vaid väga oluline on ka inimese side kodukohaga. «Võrukeseks olemine seda kindlasti tugevdab ja on ka maaelu säilimise üheks aluseks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles