Tänavakunstnikud jätavad hüvasti kroonidega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kaks kirjanikku, kes on jätnud oma loominguga jälje lugemist hindava rahva südamesse, on jätnud ühtlasi helge mälestuse kui rahatähtede kaunistused. Jah, varsti on kadunud meie rahakotist kroonid, mille peal on kujutatud teiste hulgas Tammsaare ja Koidula.


Sellise paratamatusega rehkenda-des on jäädvustanud grafitikunstnik, kelle autorimärgiks on EvL, need kaks kirjanduse suurkuju Tartu kesklinnas väga käidavates kohtades kõigile vaatamiseks stencil-tehnika.

Tammsaare on kantud linnaraamatukogu seinale šabloonide abil nii, et ta istub tänaval, käes raha kerjamise anum ja kõrval silt «Koondatud». Hoone kasutajad tunnistasid töö nii heaks, et see vääris riputamist raamatukogu veebilehe avaküljele.

Koidula on raamatukogu vastas elektrialajaama ja tasulise tualetina toimiva maja seinal. Pilt jätab sellise mulje, et Koidula käsi ei ole hästi käinud, ta näeb üsna vaene välja, tõmbab seal prügikasti kõrval pläru.

Aga võib-olla on grafitikunstnikul üks kama kõik kaduvatest kroonidest. Ehk tunneb ta hoopiski muret väärtkirjanduse väheneva lugemise pärast. Ei tea... Igatahes on tal olnud karistamise hirmust hoolimata vajadust teistele midagi edasi anda, nähtavaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles