Moskvalanna pildid Tartus tähistavad ahviaaastat

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Ekaterina Zelenova koos oma piltidega Gildi galeriis.
Kunstnik Ekaterina Zelenova koos oma piltidega Gildi galeriis. Foto: Sille Annuk

Täna seadis Gildi galeriisse üles oma looma- ja linnupildid Ekaterina Zelenova, kes päritolult on moskvalanna, kuid keda võib ka tartlannaks pidada, kuna viimased üheksa aastat elab ta koos perega Tartus.

Ekaterina Zelenova on erialalt ökonomist, aga kuna ta on lapsepõlves väga hea kunstihariduse saanud, siis maalimisepisik on teda kogu elu saatnud ning ka Moskvas elades saavutas ta just kunstiga tegeldes edu ja tuntust.

Näiteks osales ta oma töödega heategevusoksjonitel, mis kogusid raha loomade varjupaikadele, ning ta kuulub praegugi ühingusse, mis ühendab Venemaa kunstnikke-animaliste.

«Enamasti maalivad kunstnikud ju tõesti vaid lilli ja maastikke või siis portreesid, aga mulle nii väga meeldivad loomad. Ja mina maalin loomi ja linde,» rääkis ta.

Üks osa Ekaterina Zelenova töödest on väga realistlikud. Ta linnupildid oleksid otsekui linnumäärajast või loodusõpikust välja lõigatud, sest kõik värvid ja proportsioonid on tõelähedased.

Linnuteadlaste tähelepanu

Viu pilt, mis on samuti Gildi galeriis näha, äratas laiemat tähelepanu eelmisel aastal, mil Eesti ornitoloogiaühing kuulutas välja aasta linnu teemalise särgikavandite konkursi ning mil just Ekaterina Zelenova viu särkidele ära trükiti.

Samas on kunstniku piltide hulgas mosaiikseid ning mitte pintsli, vaid spaatliga maalitud loomapilte keset niisugust valgust või õhustikku, mis sobib just sellele kontinendile, kust loom on pärit. Tema portreteeritavate hulgas on punane panda, ahvid, karu, delfiin.

Eketarina Zelenova märgib, et pärast oma mehe Tõnu Leppikuga Eestisse tulemist ei olegi ta tööl käia saanud, sest sündisid lapsed. Ja kuigi lapsed on nüüd juba viis ja üheksa aastat vanad, siis praegu läheb kogu tähelepanu nende spordiharrastustele, balleti-, iluuisutamise ja võimlemisetundide ning esinemiste peale.

Tõnu Leppik lisas, et ta naine maalib ka öösiti, sest kui ta hoogu satub, siis töötab väga intensiivselt.

Gildi galeriis on Ekaterina Zelenova tööd huvilistele vaadata päris esimest korda, küll on ta pilte varem näha olnud Valgas, kust on pärit ta mees.

Tartu-elu meeldib kunstnikule väga ning kui küsida ta tulevikuplaanide kohta, siis selgub, et ta tahaks maalida Tartu hoove ja nurgataguseid ning kuigi ta veel ei tea, kuidas need välja kukkuda võiksid, siis igal juhul ta proovib.

Ahviaastasse kunst sobib

Gildi galerii perenaine Roosi Pedassaar lisas, et kuna Hiina kalendri järgi algab varsti tuleahvi aasta, siis praegune näitus kuulutab ahviaasta algust.

Näituseseina kesksele kohale ongi ta paigutanud kuldses raamis ahvid, mis sümboliseerivad eelseisva aasta iseloomu – selle kunstipärasust, ekstsentrilisust ja edasipüüdlikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles