Muudatus Tartus: pere teine laps saab lasteaias hinnasoodustuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsus ei kavatse ära hoida lasteaiatasu järjekordset tõusu uuest aastast, kuid pakub leevendusena välja, et pere teine laps saaks lasteaias või -hoius käia poole hinnaga.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles täna Tartu Postimehele intervjuud andes, et sellise ettepaneku teeb linnavalitsus volikogu fraktsioonidele, et seda arutada eelarvestrateegiat ja linna tuleva aasta eelarvet koostades. Muudatus oleks plaanis jõustada tuleva aasta 1. jaanuarist. Soodustus kehtiks, kui vähemalt üks lapsevanem on Tartu elanikuks registreeritud.

Tuleva aasta 1. jaanuarist tõuseb Tartus lasteaiatasu 70 euro ja 50 sendini, mis on kuus eurot enam võrreldes selle aasta jaanuarist kehtima hakanud hinnaga 64.50. Palju kriitikat saanud hinnatõus tuleneb sellest, et Tartus on lasteaiatasu suuruseks määratud 15 protsenti riiklikust alampalgast ja alampalk tõuseb uuest aastast 470 eurole.

Seega oleks pere teisele lasteaias käivale lapsele Tartu lasteaias uuest aastast kohatasu 35.25. Klaas ütles kommentaariks, et Tartu linn peaks tegema perepoliitikat.

Linnavalitsuse andmetel on praegu Tartus 534 peret, kust vähemalt kaks last käib lasteaias. Praeguste arvutuste järgi on soodustuse kogumaksumus eelarvele 207 000 eurot.

Pered ei pea ka edaspidi lasteaiatasu maksma kolmanda lasteaiaealise lapse eest.

Tartu volikogu arutab täna IRLi ettepandud eelnõu, mille kohaselt uuest aastast oleks Tartus lasteaiatasu suurus 13 protsenti alampalgast ehk 61,10 eurot, seega üle kolme euro vähem kui praegu. Muudatuse hind linnaeelarvele oleks IRLi arvutuste järgi umbes 550 000 eurot.

Linnavalitsus seda algatust ei toetanud, nagu ka IRLi eelmise aasta lõpul tehtud algatust siduda lasteaiatasu suurus alampalgast lahti. Ka volikogu haridus- ja rahanduskomisjonis jäid ülekaalu vastuhääled.

Tartu Postimees avaldas 11. jaanuaril kõigi Eesti omavalitsuste lasteaiatasude võrdluse. Tartu oli selles võrdluses 8. kohal, otse Tallinna ning Harjumaa jõukate omavalitsuste järel.

Linnapea Urmas Klaasi intervjuud saab lugeda homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles