Galerii: vaata, mida kasulikku saaks teha vanast papist ja paberist

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida teha üle jäänud papi, kartongi või paberirullidega? Nendest võiks meisterdada näiteks kassipesa, riiuli või kohvri. Samasuguse ülesande said Tartu kõrgema kunstikooli üliõpilased: valmistada Kroonpressi trükikoja jäätmetest midagi uut,  huvitavat ja kasutatavat.

Nädala alguses avati Nooruse galerii keldrikorrusel vaimukatest tudengitöödest näitus pealkirjaga «Mitu tahku on torul?». Seal on eksponaate, mille peale esimese hooga tullagi ei oskaks, näiteks paberirullidest riiulid ja papist lambikuppel. Esimest korda näitusel olles tekib tunne, nagu oleks sattunud mõnda uhkesse disainipoodi.

Tegelikult on aga kõik uued ja võrratud asjad valmistatud vanadest ülejääkidest. Kui mainitud riiulid või lambikuplid pakuksid tõenäoliselt huvi täiskasvanud kodusisustajale, siis näitusel pole ära unustatud ka lapsi, kellele on mängunurk, kus nad saavad taaskasutusmaterjalidest mitmesuguseid kujundeid tehes avastada oma loomingulisust.

Peale inimeste on meeles peetud ka pere lemmikuid, näiteks kasse. Millise kassi unistus ei oleks siis omada papist pesa, kus sees veel lambavillane põhi ning peal naturaalsest materjalist kraapimispind.

Näitusel on avastamisrõõmu küllaga – väga lihtsatest asjadest saab midagi üsna uhket ja praktilist teha. Sealt saab iga taaskasutushuviline häid nippe ja mõtteid, kuidas mõne lihtsa elemendiga võiks kodu sisustust muuta, seda nii praktilises kui ka kaunistamise mõttes. Pea iga eseme juurde on lisatud ka lühike kirjeldus või joonis töö valmimisest.

Taaskasutuse ülesanne tuli tudengitel ette võtta paberplastika ja paberi dekoreerimise tehnikate kursusel. Taaskasutatavad materjalid on suuremas osas pärit Kroonpressi trükikojast, nende hulgas mitmes mõõdus papptorud, kartong, lainepapp ja paberirullide lõpud.

Õpilasi juhendas skulptuuriosakonna juhataja Anne Rudanovski, näitusele panid oma tööd üles Triin Alas, Egle Jaago, Elise Kasak, Koit Kernumees, Erika Kool, Triinu Laansalu, Laura Pormeister, Sandra Saar, Kaari Sibrits, Liis Talvis, Epp Marta Tarvis, Reelika Tooming, Tuuli Trikkant, Liis Turnau, Henri Viljarand ja Berta Vosman.

Näitust saab vaadata teisipäevast laupäevani kell 11–18 Riia mäel asuvas Nooruse galeriis. Ülespanek jääb avatuks veebruari keskpaigani ning seda saab külastada tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles