Filmid leevendavad pimeda aja tusatuju

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Kau­ris­mäki «Vesku»
Mika Kau­ris­mäki «Vesku» Foto: Kaader filmist

Täna algab Tallinnas Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF), mille esimesed seansid tulevad Tartusse pimedast rõskest ajast kergesti sugenevat tuska hajutama päev hiljem.


PÖFFi lett on Tartu kaubamaja esimesel korrusel eelmise nädala neljapäevast saati. Kogenud pöffihundid oskavad sealt küsida eeskavatrükiseid – õhem on tasuta, põhjalikum kroonide eest – ning pileteid, kuid mõnigi tahab teada üht-teist kaubamaja kohta, näiteks: kust saab osta liimipulka?

Eriti rohkesti on PÖFFi Tartu koordinaatori Agnes Nurme andmetel neid, kes tunnevad huvi Euroopa filmiauhinnale pürgivate linateoste piletite vastu. Homsest on festivalilett ka Athenas (maja on lahti veidi enne seansse) ja Cinamonis (iga päev kella 12st).

Festival toob tänavu Emajõelinna umbes sama palju vaatamist kui mullu. «Meie kavas on üle saja väga erineva filmi,» märkis Tartu PÖFFi turundusassistent Marika Goldman.

Üks koht rohkem

Erinevus on saalides. Lisaks eelmiselgi aastal tarvitatud Cinamoni kinokeskusele ja Athena kultuurikeskusele toimib tänavu festivalipaigana Teatri Kodu, mis tegutseb Lutsu ja Jakobi tänava nurgal mänguasjamuuseumi osana.

Teatri Kodusse on asja eelkõige nooremal publikul, sest seal linastuvad laste- ja noortefilmid. «Eestikeelne tõlge loetakse peale, nii et pered saavad tulla ka kõige pisematega,» ütles Nurme.

Nii nagu varem, paneb ka 14. PÖFF põhirõhu Euroopa linateostele, lisaks on kavas festivali võistlusprogramm Eur­Asia, dokfilmid, Põhja-Ameerika indie-filmid. PÖFFi alafestivalid Sleepwalkers ja Animated Dreams toovad ööseansse Genklubisse, mis on ühtlasi kogu festivali klubi.

«Tänavu on fookuses Soome filmid,» lisas Goldman. «Soome fookus väljendub lisaks filmidele meie eriürituste programmis. Festivali ajal avatakse kaks soome kunsti näitust ja tähistatakse Soome Vabariigi iseseisvuspäeva Tartu Ülikooli aulas 5. detsembril.»

Soome filmidest tuleb esimesena vaatajate ette Mika Kaurismäki «Vesku», mis on kavas Cinamoni 5. saalis laupäeval kell 18.30. Pooleteisetunnine dokfilm heidab pilgu näitleja, laulja ja humoristi, Lapimaa elaniku Vesa-Matti Loiri ellu.

Tänavu on kavas ka PÖFFi vitamiinilaksu programm. «See koosneb rõõmsamatest, positiivse noodiga filmidest, mille vaatajad lahkuvad kinosaalist mõnusa muigega,» ütles Agnes Nurme. «Eelmisel aastal müüdi nende filmide seansid alati välja, nii et tasub ka nüüd varakult piletid valmis vaadata.»

Hunt nurga taga

PÖFFi telereklaamis on näha hundikostüümi pugenud näitlejat, kes ajab karjamaal lambaid taga. Kas midagi seesugust võib kohata ka Tartu tänavatel? «Festivali ajal on alati olnud väikseid üllatusi, nii et tasub hoida silmad lahti nüüdki,» ütles Agnes Nurme. «Ei ole üldse võimatu, et mõne nurga peal võib hunt vastu astuda.»

Tartu PÖFFi avapidu on reedel Genklubis. Kavas on valik lühifilme, mis tulevad ekraanile bändide Revolver, Morigan ja Moonraker esinemise vaheajal.

PÖFF Tartus
• 25. novembrist 5. detsembrini.
• Esimesed seansid algavad neljapäeval kell 17: Ci­na­moni 4. saalis «Õrn õelus» (Prantsusmaa, 2009) ja Athena keskuses «Tamara Drewe» (Suurbritannia, 2010).
• Soome filmidest linastub esimesena Mika Kau­ris­mäki «Vesku» (2010, pildil kaader filmist) Cina­moni 5. saalis laupäeval kell 18.30.
• Teatri Kodus on esimesed seansid laupäeval kell 13 «Õun ja ussike» (Taani, 2009) ja kell 15 «Jack ja oavars» (USA, 2010).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles