Tavatu saatusega raamatu illustratsioonid tulid näitusele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu illustratsioonide autor Kristina Reineller (paremalt) ja raamatu autori tütar Heli Susi.
Raamatu illustratsioonide autor Kristina Reineller (paremalt) ja raamatu autori tütar Heli Susi. Foto: Sille Annuk

Kristina Reineller on Tartu kunstikooli vilistlane ja sama kooli õpetaja, kes on illustreerinud õpikuid ja juturaamatuid peaaegu 20 aastat. Tema kõige värskem töö tuli vaatajate ja lugejate ette neljapäeval kunstikooli fuajee- ja trepigaleriis ühekorraga raamatuna ja sellesama teose illustratsioonide näitusena.

Väljapanekus on äsja ilmunud teoses «Uuka Kulgar, metsa poeg» avaldatud illustratsioonide kõrval neid, mis raamatusse ei mahtunud, ja ka arvukalt visandeid, ent samuti varasemaid töid.

Muinasloolise jutustuse noortele «Uuka Kulgar, metsa poeg» kirjutas advokaat ja ühiskonnategelane Arnold Susi (1896-1968) aastal 1938. Enne seda oli ta pisikesest nutikast poisist kõnelnud oma lastele unejutte. Õige varsti tuli ette võtta Siberi teekond, kuhu rändas ka käsikiri.

Autori tütar Heli Susi oli raamatu esitlusele ja näituse avamisele tulnud Tallinnast. Ta meenutas, et käsikiri ei meeldinud sõjaeelsetele kirjastajatele ega ka nõukogude lastekirjanduse üllitajatele. Selles leidub ühiskonnakriitilist allegooriat. Mõnedki raamatu tegelasteks kirjutatud loomad annavad edasi inimlikku ahnust, kadedust, upsakust, argust, orjameelsust ja juhmust.

«See ei olegi nagu kirjutatud 1938. aastal, vaid siin raamatus on tõeliselt tänapäevased teemad,» ütles kunstnik Kristina Reineller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles