Kunstimuuseumit ootab ees sihtasutuseks muutumine

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rael Artel.
Rael Artel. Foto: Margus Ansu

Kultuuriministeeriumist tuli täna teade, et Tartu kunstimuuseumi ehk Tartmusi direktorina jätkab tööd järgneval kolmel aastal või kuni muuseumi reorganiseerimiseni muuseumi senine direktor Rael Artel. Siinkohal vastab ta küsimustele reorganiseerimise kohta.

Milline reorganiseerimine ootab Tartmusit ees lähemal kolmel aastal?

Vabariigi kultuurimaastikul käib juba aastaid sihtasutuste moodustamine. Sihtasutusteks on ümber korraldatud teatrid, maakonnamuuseumide osas on toimunud palju arenguid, varsti on järg jõudmas ka Tartu kunstimuuseumi kätte.

Millal see täpselt juhtub, pole teada, kuid juba mõnda aega käivad läbirääkimised erinevate osapooltega, kes võiksid olla loodava sihtasutuse potentsiaalsed partnerid. Aga jah, konkreetseid kuupäevi veel paigas pole.

Mida toob sihtasutuseks reorganiseerimine kaasa Tartmusi külastajatele, siia näitusi kavandavatele kunstnikele ja kuraatoritele ning muuseumi töötajatele?

Eks see sõltub palju sellest, kuidas seda sihtasutust reaalselt teha ning milliste põhimõtete järgi selle juht seda juhtima hakkab. Selge on see, et meie kogu jääb ikkagi kuuluma Eesti riigile, muuseum jätkab kunsti kogumist, säilitamist ja eksponeerimist.

Arvatavasti ei muuda asutuse juriidiline vorm midagi näiteks kultuurihuvilisele perekonnale, kes on otsustanud oma laupäeva pärastlõuna muuseumis näitust vaadates veeta. Kunstniku ja külaliskuraatori jaoks muutub ehk arveldamine paindlikumaks, sest sihtasutuse raamatupidamine ja rahad pole seotud riigikassaga.

Ka töötajale, näiteks koguhoidja ja saaliteenindaja töös, ei muutu palju, inimesed on oma ametis edasi, kõik töölepingud – välja arvatud direktori oma – jätkuvad. Nii et muutused puudutavad esimeses järjekorras ikka direktorit ja raamatupidajat.

Aga loomulikult on see minu jutt praegu pigem ettekujutus, kindlasti sõltub palju sellest, kes ja kuidas hakkab seda tulevast sihtasutust juhtima. Praegu oleme siiski veel riigimuuseum ja tegutseme vähemalt järgmisel aastal kinnitatud näituseprogrammist lähtudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles