Galerii: Tähtvere pargis tähistati Tartu vabastamist

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal kogunes ligi poolsada inimest Tähtvere pargis Vabadussõja monumendi juurde, et mõelda nendele, kes on seisnud meie vabaduse eest. Kogunemine algas lühikese leinaseisakuga, seejärel palus mälestusüritust juhtinud Tartu Memento juhatuse liige Enn Tarto asetada pärjad ka teistel kohale tulnud organisatsioonide esindajatel.

Esimesena asetas linnavalitsuse nimel monumendile pärja linnapea Urmas Klaas, tema sõnum oli lihtne. «Me ei tohi võtta vabadust ja iseseisvust iseenesest mõistetavana,» rõhutas ta. Järgmisena asetasid monumendile pärjad kaitseliidu, kaitseväe ühendatud õppeasutuste, Memento liidu ja korp! Vironia esindajad. Lõpetuseks tänas Tarto kõiki kohaletulnuid ja ütles, et kes mineviku ei mäleta, elab tulevikuta.

Memento ja kaitseliidu korraldatud sündmus meenutas 1919. aastal 13.–14. jaanuarini selles samas piirkonnas peetud lahingut. Eesti üksused võitlesid toona Nõukogude Venemaa jõudude vastu. See lahing oli Vabadussõja üks tähtsamaid, mille tulemusena said Eesti väed vallutada ka ülejäänud Lõuna-Eesti. Mälestusüritused monumendi juures on toimunud 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles