Punane terror jättis endast maha laibad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa neist, kes leiti 97 aastat tagasi Tartu Krediidikassa keldrist mõrvatuna.
Osa neist, kes leiti 97 aastat tagasi Tartu Krediidikassa keldrist mõrvatuna. Foto: filmiarhiiv

Jaanuari algus aastal 1919 oli üks nendest aegadest, mis oli Eestis ja eriti Tartus väga kole. Verine. 14. jaanuaril võttis punane terror meie linnas elu korraga 19 mehelt. Tartlased olid suures vaevas aga juba varem, kui siia jõudis enamlaste võim.

Punased soldatid ajasid 98 aastat tagasi Tartu linnavalitsuse laiali, tartlaste kodusid otsiti läbi, rüüstati toiduainete ladusid. Möödunud aastal ilmunud brošüüri «Massimõrv Tartu Krediidikassa keldris 14. jaanuaril 1919. a.» sissejuhatuses kirjutab selle koostaja Kristjan Luhamets, et ööl vastu 11. veebruari 1918 vangistati üle 200 tartlase.

Neid hoiti kinni sõjaväehaiglas, mis tegutses Tartu ülikooli õppehoones Vanemuise 46. «Kümme päeva hiljem saadeti 154 vangi Siberisse, ülejäänud pääsesid tänu haigla töötajate sekkumisele. Ent juba tuli ka enamlastel endil põgeneda, sest 24. veebruaril 1918 marssisid Tartusse sisse Saksa väed,» kirjutab Luhamets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles