Jõulutäht hoiab liidrikohta

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jardini aianduskeskuse töötaja Helju Purm hoolitseb praegu igat tooni jõulutähtede eest ning kindlasti viib neist mõne peagi ka koju. «Mis jõulud need kuuse ja jõulutäheta oleksid,» naeris ta.
Jardini aianduskeskuse töötaja Helju Purm hoolitseb praegu igat tooni jõulutähtede eest ning kindlasti viib neist mõne peagi ka koju. «Mis jõulud need kuuse ja jõulutäheta oleksid,» naeris ta. Foto: Margus Ansu

Pühapäeval löövad särama suured jõulukuused, mis teevad paljudel meele rõõmsamaks. Eesti aednikud on jõuluks õitsema ajanud jõulutähed ja alpikannid, mis panevad kodudki särama.



«Jõulutähed on kõige menukamad jõululilled,» kinnitas Jardini aianduskeskuse töötaja Helju Purm.

«Nagu esimene lumi maha tuleb, nii inimesed seda taime küsima hakkavad.» Peale jõulutähe lähevad aasta lõpus hästi kaubaks jõulukaktus, alpikann, asalea ja ka hüatsint.

Et kirevas lilleilmaski on kogu aeg oma uudised, seadis Jardini aianduskeskus üles jõulutaimede ja -seadete näitusmüügi. «Oleme harjunud valgete või punaste õitega jõulukaktusega,» rääkis Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves. «Aga jõulukaktusi on igat värvi õitega, alustades tumelillast ja lõpetades oranžidega.»

Sama käib ka jõulutähtede kohta, eriti torkavad vähemalt kümmet värvi jõulutähtede hulgas silma kirjud iludused. Nende nägusate taimede sortidel on küll võõrapärased nimed, aga kõik Jardinis pakutavad jõulutähed ja alpikannid on Eestis kasvatatud.

Aga kuidas hoolitseda kapriisse jõulutähe eest nii, et see kestaks kauem kui jõulud? «Reegel on see, et mida suurem taim, seda vastupidavam,» ütles Janika Ilves.

Jõulutäht tahab sooja tuba, see taim ei talu tuuletõmbust ega külma kastmisvett. Kasta on jõulutähte vaja vaid siis, kui muld on hästi kuivaks muutunud.

«Jõulutähte ei tasuks puuviljavaagna lähedale panna,» lisas Helju Purm. «Puuviljad söövad tal kohe lehed ära.»

Peale kirevate jõululillede on Jardinis ka kuuse asemele sobivad potis kasvavad küpressid ja teised põnevad puud, mille võib kevadel õue istutada.

Kuigi Jardinis on suur osa jõulukaupa juba letil, pole aianduskeskuse töötajatel aega niisama passida, sest vaja on punuda üha uusi pärgi ja vanikuid.

Lähenev esimene advent tähendab kiiret aega ka RMK Tartu puukooli töötajatele. «Teeme asutustele vanikuid ja seadeid,» ütles RMK Tartu puukooli juhataja Andres Tuvi. «Tänavused jõulud on hulga rõõmsamad kui eelmisel aastal, tellimusi meil jätkub.»

Detsembrikuu keskel korraldab ka puukool oma tavapärase jõuluseadete näitusmüügi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles