Koolijuht maksab trahvi ära ja treenib edasi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolijuht Aivo Roonurm teeb pargipinki kasutades mõned jõu- ja venitusharjutused. Ja siis tunnistab, et praegusel aastaajal jääb värskes õhus treenimiseks aega väheks. Selle peavad korvama pallitreening ja harrastustants.
Koolijuht Aivo Roonurm teeb pargipinki kasutades mõned jõu- ja venitusharjutused. Ja siis tunnistab, et praegusel aastaajal jääb värskes õhus treenimiseks aega väheks. Selle peavad korvama pallitreening ja harrastustants. Foto: Sille Annuk

Kui Ülenurmel elav Aivo Roonurm täna ettevõtmise «Mehed liikuma» lõpuüritusele läheb, kontrollib ta, kas tuhat krooni rahakoti vahel on ikka olemas.


See summa tuleb tal trahviks ära maksta, sest suve algul vastu võetud kolmest eesmärgist üks jäi täitmata. Ja sel juhul lubas mees trahvi maksta.

Roonurm lubas kevadel «Mehed liikuma» rühma esimesel kokkusaamisel, et treenib end järjekindlalt sel määral, et võib taas osa võtta Tallinna sügisjooksust, valides seekord mitte küll jooksu-, vaid kepikõnnidistantsi. Ja tegi seda.

Tolle kümnekilomeetrise maratoni on mees oma elus juba kolm korda läbinud. 2007. aastal jooksis ta 10 kilomeetrit koguni 58 minutiga ja oli selle saavutuse üle väga uhke. Aga pärastine tõsine terviserike võttis ta rajalt maha.

Ka tants on sport

Roonurm lubas kevadel ka, et alustab taas seltskonnatantsu treeningutel käimist, ja ongi seda püüdlikult teinud. Tema naise Kaire Roonurme süda rõõmustab väga, sest mullu oli tantsimises pikk paus.

Samuti lubas Roonurm, et langetab oma kehakaalu 82-lt ja poolelt kilolt 76 kilogrammile. Selle viimasega ta aga hakkama ei saanud. Talje ümbermõõt on küll väiksem ja kehamassiindeks parem, aga kui kaalu peale astub, võta või jäta – ikka 80 kilo ja natuke peale.

«Ma olen meeter ja 76 sentimeetrit pikk ja niisuguse pikkuse puhul on 76 kilogrammi just see õige kaal,» arutleb Roonurm. «Ja ma ei saanud ju mõttetult kerget eesmärki endale seada.»
Aivo Roonurm on 45-aastane mees, kolme lapse isa, kes sõidab igal hommikul Ülenurmelt 50 kilomeetrit autoga Tilsi põhikooli, et seal direktoriametit pidada. Ikka laud ja tool ning autoiste, ja loomulikult vaimne pinge.

Tegelikult on Roonurm omal ajal ülikoolis kehakultuuri õppinud, praegugi Tartumaa spordiliidu juhatuse liige, noorte laskmistreener... Siiski tunnistab ta, et suur osa sporditööst on seotud pigem organiseerimise ja juhendamise kui iseenda liigutamisega. Jah, ujuda talle meeldib ja võrkpalli mängimas käib ka, aga...

Aga näiteks nendeks Tallinna sügisjooksudeks ettevalmistus algas tal tavaliselt ehmatusega juulis, et oi – nüüd on vaja pihta hakata. Roonurm treeniski nagu mees maalt: iga päev kaheksa staadioniringi kiires tempos põhimõttega «raske õppustel, kerge lahingus».

Ja siis ühel äreval päeval pärast kolmandat maratoniaastat hakkas maa Roonurme jalge all imelikult kõikuma. Pärast põhjalikke uuringuid ja koormus-teste ütles arst talle, et ärgu ta edaspidi nii küll treenigu.
Mees ihkab sõna pidada

Tänavu suvel kutsuti Aivo Roonurm meestearst Kristo Ausmehe loodud aktiivsete meeste rühma, mille liikmeid meelitati oma tervisekäitumises teadlikult muutusi tegema, uuringuil käima ja endale mõistlikke eesmärke seadma. «Hakkasin iga päev Külitse järves ujumas käima. Varem sõitsin järve äärde autoga, nüüd jalgrattaga,» räägib ta.

Roonurm ütleb, et kõige raskem on võitu saada iseendast. Ja lisab, et ta on viimasel ajal palju uusi alasid leidnud: kepikõnd, orienteerumine, koguni vesiaeroobika.

Abikaasa Kaire Roonurmel on mehe pärast hea meel: «Meestel on see töö aina esiplaanil. Aga nüüd tuli veel midagi teha – teiste meeste ees antud sõna pidada.»

Meesteliikumine jätkub

«Mehed liikuma» ettevõtmise käimalükkaja, meestearst Kristo Ausmees ütleb, et temagi peab tänasel lõpukogunemisel tuhat krooni lauale panema.

«Minu lubadus oli, et käin selle raha ürituse tuleviku nimel välja siis, kui 37 meest, kes end Tartumaa aktiivsete meeste gruppi suve algul registreerisid, ei langeta nelja kuuga kaalu kokku 70 kilo,» ütles ta.
Tegelik tulemus on siiski muu. 37 mehest on rühma jäänud 28 ning nende ühiselt langetatud kilode kogusumma 41. Ei rohkem.

Põhjus on üheksas loobujas. Nelja mehe tervis oli suve algul sedavõrd kehv, et järsk elumuutus ja aktiivne liikumine oleks võinud neile tuua  rohkem kahju kui kasu. Kristo Ausmees ei lasknud neid rühmagi, vaid soovitas kohe arsti juurde minna ning oma tervist kõigepealt paraja toitumise, õige päevarežiimi ja stressivabama eluga parandada.

Loobusid veel mõned, kes tajusid, et on võtnud endale ülesande, milleks pole tegelikult valmis. «Ülejäänud on aga head tööd teinud,» on Ausmees rahul.

Kümme kõige ülekaalulisemat meest langetasid kaalu kokku 32 kilo. Igal ühisel kokkusaamisel, kus on tehtud sporti ja kuulatud loenguid, on kohal käinud vähemalt 25 meest. Niisuguseid kokkusaamisi on nelja kuu jooksul olnud seitse.

Uuel aastal «Mehed liikuma» jätkub. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles