Linnarahva ette jõuab elus Pirogov

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Pirogov.
Nikolai Pirogov. Foto: Repro

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum tähistab neljapäeval 200 aasta möödumist maailmakuulsa vene kirurgi ja anatoomi Nikolai Pirogovi sünnist. Seks puhuks avab muuseum Tartus Pirogovi platsil 19. sajandi hõngulise välilaatsareti.


Üritusel «Kohtume Pirogovi platsil välihospidalis!» on huvilistel võimalik näha kuulsat arstiteadlast tegutsemas 19. sajandi keskpaiga välilaatsaretis ning tutvustamas oma toona uudseid meetodeid. Mineviku meenutamise järel on võimalik tulla tagasi olevikku ning piiluda tänapäevasesse sõjaväljal kasutatavasse meditsiinitelki, teatas Tartu Ülikool.

Ürituse korraldaja, TÜ ajaloo muuseumi projektijuhti Urmet Paloveeri sõnul on Tartu Ülikooli ajaloo muuseumil plaanis edaspidigi tutvustada rahvale ümmarguste tähtpäevade puhul Toomemäel asuvaid mälestusmärke, mis püstitatud kuulsatele ülikooliga seotud isikutele. «Pirogovi sünniaastapäeva tähistamine on üritustesarja «Toome kujud rahva ette» esimene pääsuke,» sõnas Paloveer.

Aastatel 1828-1832 Tartu Ülikooli professorite instituudis õppinud ning aastatel 1836-1841 Tartus professoriks olnud Pirogovil on suured teened lahinguvälja meditsiini arendajana. Pirogov töötas välja haavatud sõdurite esmase sorteerimise printsiibi vastavalt haavade iseloomule ja haiguste ohtlikkusele, tõi sõjaväljale halastajaõed, rakendas seal esimesena eeternarkoosi ja kipsmähist.

Üritus algab Tartu raekoja taga Pirogovi platsil 25. novembril kell 11.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles