Tulumaksusoodustuse kadumine kurvastab hobikoolitajaid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaülikooli floristikoolitus on üks kutsestandardiga seotud koolitustest, mille puhul tulumaksusoodustus alles jääb. Pildil floristi koolituse läbinud Deivi Sarapson (vasakul)ja Astrid Juhkam.
Rahvaülikooli floristikoolitus on üks kutsestandardiga seotud koolitustest, mille puhul tulumaksusoodustus alles jääb. Pildil floristi koolituse läbinud Deivi Sarapson (vasakul)ja Astrid Juhkam. Foto: Margus Ansu

Alates sellest aastast riik täiskasvanute hobikoolitusi enam maksusoodustusega ei toeta. Seoses tulumaksuseaduse muudatusega kehtib tasutud õppemaksudele soodustus vaid keeleõppes ning kutsestandardiga seotud ja tasemeõppekavadel.

Tartu Rahvaülikool andis niisugusest tulumaksuseaduse muudatusest oma õppijaile teada juba eelmisel aastal ning kutsus kodulehel inimesi neile huvipakkuvaid koolitusi veel vana aasta sees välja valima ja ära tasuma. Sest vanal aastal tasutud arvetele tulumaksusoodustus veel rakendus.

Tartu Rahvaülikooli õppeosakonna juht Ingrid Leinus ütles, et raske öelda, kuidas soodustuse kadumine nende õppijaid tulevikus puudutama hakkab või kui hinnatundlikud nad on.

«Eelmisel aastal ei olnud meie rahvaülikoolis koolituste väljavalijaid soodustuse kadumise hirmus küll eriliselt rohkem. Ka ei ole neid selle aasta alguses olnud vähem,» rääkis ta. «Aga meil on hästi kahju, et see soodustus kadus, kuna see oli praktiliselt ainukene riigipoolne toetus vabaharidusele. Alles jäi see keeleõppijaile ning kutsestandardiga seotud või tasemeõppekavadele.»

Ta märkis, et rahvaülikooli paljud koolitused on väga tugevalt seotud kutsestandardiga ning tõi näiteks floristi ja lapsehoidjakoolituse.

Küsimusele, kes ja kuidas hindab seda, kas «õppekava eesmärk on tasemeõppe õppekavas sisalduva või kutsestandardis kirjeldatud kutse-, ameti- või erialase kompetentsi saavutamine» – just nii on seaduses kirjas –, vastas Ingrid Leinus, et haridus- ja teadusministeerium seda ei hinda.

«Eelkõige peab hinnangu andma koolitaja ise, kuid kuna tulumaksu küsimustega tegeleb Maksu- ja Tolliamet, on neil õigus seda üle kontrollida ja hinnata,» lisas ta. «Muidugi peame vastama ka kõikidele uuest täiskasvanute koolitamise seadusest tulenevatele nõuetele, mis käivad koolitusasutuste ja õppekavade kohta, aga nende täitmisega või uute nõuetega vastavusse viimisega meil probleeme ei ole.»

Tulumaksuseaduse muudatuste kohaselt ei käsitata koolituskuludena enam ka AM-kategooria, A-kategooria, A1-alamkategooria, A2-alamkategooria, B-kategooria ega B1-alamkategooria mootorsõiduki juhi koolitusel osalemise eest tasutud kulusid.

Huvikoolis õppimise eest tasutud kulu käsitatakse koolituskuluna juhul, kui huvikoolis õppija on koolituskulu tasumise kalendriaasta 1. jaanuaril alla 18 aasta vanune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles