Füüsik juhib instituuti, teeb näitusi ja populariseerib teadust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kikas tutvustas Tartu ülikooli füüsikainstituudi hoonet ehk Physicumi, mille projekteerinud Kadarik Tüür Arhitektid pälvis detsembris Eesti kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia.
Jaak Kikas tutvustas Tartu ülikooli füüsikainstituudi hoonet ehk Physicumi, mille projekteerinud Kadarik Tüür Arhitektid pälvis detsembris Eesti kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia. Foto: Sille Annuk

Kolmekuningapäeval avas Jakobi galeriis Tartus oma fotode näituse "Katoptromaania" Tartu ülikooli füüsikainstituudi direktor, füüsikaprofessor Jaak Kikas. Homses Tartu Postimehes ilmub intervjuu, milles ta vastab küsimustele nii fotode, näituste ja kunstigaleriide kui ka füüsikainstituudi teemadel.

Üks kunstigalerii tegutseb Physicumis direktor Jaak Kikase algatusel. Eeloleval esmaspäeval avatakse seal uus näitus, mis annab ülevaate 2013. aasta Eesti teadusfoto võistluse parimatest töödest. Seda väljapanekut võib liigitada teaduse populariseerimise hulka. Sel alal on Jaak Kikas saanud kõrge tunnustuse juba aastal 2009, aga mullu novembris tuli teade, et Eesti teadusajakirjanike selts andis talle teadusajakirjanduse sõbra auhinna.

Mis ajendab teid teadust populariseerima? «See ei ole ainult altruistlik rahvahariduslik missioon,» ütles professor Kikas. «Teadlastele enestele on väga oluline, et neist ja nende tegemistest oleks ühiskonnas positiivne kuvand. Ja selleks tuleb neil vähemasti rääkida, mida nad teevad.»

Uudishimu nimetab Jaak Kikas inimeste väga ürgseks vajaduseks. «Me oleme liigina pööraselt uudishimulik, arvatavasti üldse kõige uudishimulikum liik maakera peal. Uudishimu rahuldamine ongi meid nii kaugele toonud,» ütles ta. «Ja on niimoodi, et uudishimu ei kannata tühja kohta. Kui teadus talle midagi ei paku, hakkavad pakkuma kõikvõimalikud pseudoteadused. Nii levivad vägagi kummalised ja lausa kahjulikud arusaamad.»

Samas tõdes Jaak Kikas, et teadus oma tipmistes avaldustes ei ole just lihtsalt ja kergesti arusaadav. Selgitamistegevus aitab tema sõnul teadlastel endil oma mõtteid korrastada, süsteemsemaks ja lihtsamaks teha, siduda mingisuguste teiste asjadega. «Nii et teaduse populariseerimisest võib ka teaduslikku kasu tõusta,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles