Nõlvaku hooldekeskusesse otsitakse õde

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõlvaku keskusesse võib sattuda ka üsna keerulises tervislikus seisundis klient, kelle hooldamisel on kindlasti vaja meediku tuge.
Nõlvaku keskusesse võib sattuda ka üsna keerulises tervislikus seisundis klient, kelle hooldamisel on kindlasti vaja meediku tuge. Foto: Aime Jõgi

Tartu vaimse tervise hooldekeskuse Nõlvaku 12 majja, kus praegu viibib ööpäev läbi 47 klienti, otsitakse õde.

Juhataja Indrek Sooniste selgitas, et hooldekeskus tervishoiuteenuseid ise ei osuta  Mitmete inimestega nõu pidades, leidsid nad aga, et õe järele on vajadus olemas. Osta  oleks aga vaja mitte  tervishoiuteenust, vaid konsultatsiooni.

Sooniste sõnul vajavad nad sellist õde, kes käiks paar korda nädalas Nõlvaku 12 majas, hoiaks järjepidevalt kõikidel klientidel silma peal ning vajaduse korral konsulteeriks nende maja töötajaid, kuidas edasi talitada.

«Õe leidmine kuulutuse teel ei ole lihtne. Me oleme otsinud teda juba mitu nädalat. Ilmselt peame hakkama otse tervishoiuteenuse osutajatega sel teemal suhtlema, et õige inimene üles leida,» rääkis Sooniste.

Nõlvakus käivad muidugi praegu ka koduõed, aga nemad käivad seal ainult nende klientide juures, kes on suunatud koduõe teenusele.

Sooniste rääkis ka sellest, et tervishoiuteenuse osutamise õigus on Tartu vaimse tervise hooldekeskusel tegelikult olemas, aga haigekassa nende tegevust praegu ei rahasta.

«Kui haigekassa kuulutab välja järgmise konkursi koduõe teenuse osutamiseks, siis püüame kindlasti seal osaleda ning endale teenuse osutamise lepingu saada,» rääkis ta. «See võimaldaks meile kahte asja: osutada koduõendusteenust ja saada endale töötajaks oma õde.»

Sooniste lisas, et klientide enda perearstidega on viimasel ajal koostöö hästi laabunud ja probleeme ei ole tekkinud.

Mis aga puudutab klientide igapäevast hooldust ja jälgimist, siis detsembrist on Nõlvaku hooldekeskuses tehtud hulk täiendusi, mille eesmärk on kajastada kliendi terviseseisundit varasemast detailsemalt.

«Kui me varem mõõtsime kliendi kehatemperatuuri vaid siis, kui oli põhjust kahtlustada ta haigestumist, siis nüüd kraadivad hooldajad iga päev kõiki kliente,» rääkis ta. «Neid kliente, kes ise juua ei saa, on hooldajail kohustus joota ning need korrad ka päevikusse kirja panna.»

Sooniste lisas, et mõned head mõtted said nad Tartu hooldekodust, kus käisid kogemusi saamas, ja nii kirjutab nüüd ka Nõlvaku hooldekeskuses iga 24-tunnise vahetuse lõpetanud hooldaja kõikide oma hoolealuste kohta päevikusse paarirealise kirjelduse, kuidas tal on ööpäev möödunud.

12. novembril ilmus Eesti Päevalehes lugu Nõlvaku hooldekodus olnud üliraskes seisundis eakast naisest, kes sattus peaaegu surmasuhu.

3. detsembri Tartu Postimehes ilmus ajakirjanik Aime Jõgi reportaaž tööst hooldajana sealsamas hooldekodus, kus ta kirjeldas kogetud elupilte ja raskeid tööülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles