Pealehakkamine päästab Eesti spordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Paas.
Kalle Paas. Foto: Erakogu

Tartus algatati läinud aasta novembris Eesti spordiajaloo suurim, 150 000 euro suuruse ühisrahastuse kampaania. Selle raames müüakse sümboolseid heategevuslikke ruutmeetreid, et rajada Ropka Sepa staadionile uus spordiväljak.

Kitsalt võttes on see püüd anda Tartu lastele paremad sportimistingimused. Laiemalt on Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania aga näide, kui suureks võib kujuneda kogukondlike spordiklubide panus Eesti ühiskonda.

Esinesin mõne nädala eest Tartu jalgpallikool Tammeka tegevjuhina ülikooli raamatukogu saalis kooliõpilastele, noortele Eesti Vabariigi kodanikele. Näitasin fotot, kus väravavaht Sergei Pareiko kurjustas karistusalas, pall kaenlas, vastasega. Enamik noori tartlasi tundsid Pareiko ära. Eks osalt ka seetõttu, et äsja karjääri lõpetanud sportlase mäslev loomus kandis teda karjääri ehaajalgi korduvalt skandaalsetesse uudispealkirjadesse.

Kuid ma austan Pareikot eeskätt tema tarkuse, mitte tormakuse pärast.

Tsiteerisin noortele Postimehe intervjuud, kus puurilukk ütleb: «Jalgpall jalgpalliks, aga tähtis on olla inimene: tark, intelligentne, huvitav, et sind ei võetaks jalgpallurina, kellel ei ole pead, vaid inimesena, kellega on huvitav rääkida ükskõik mis teemal.»

Täpselt nii, nagu Pareiko teab, et sportlane peab olema elav inimene, usun mina, et ka spordiklubi peab olema elav ühendus. Nii nagu intelligentne inimene on mitmekülgne ning aitab iseendal ja teistel elada täisväärtuslikku elu, muudab intelligentne, kogukondlik spordiselts täisväärtuslikuks Eesti ühiskonda.

Mis on kogukondlik spordiklubi? See on aktiivset eluviisi edendav ja avatud, ent püsiväärtustele rajatud ühendus. Kogukondlik klubi kaasab trenni tegevaid perekondi ja tribüünile tulevaid pealtvaatajaid oma tegevusse rohkem kui tavaline ajaviiteasutus.

See tähendab, et spordiorganisatsioon ei paku ainult teenust igakuise arve või mängupääsme alusel, vaid kaasab «kliente» nii teenuse pakkumisse kui ka arendamisse. Sedasi kaasates suurendab klubi ühiskonnaliikmete vahelist koostööd ja usaldust. Kogukondlik spordiklubi töötab, et olla publikutabelite tipus, ning tegutseb, et edendada Eesti ühiskonda.

Tõenäoliselt oled sina, hea lugeja, Eesti kodanik. Mida see tähendab? Kodanik on inimene, kes kuulub kusagile. Ajal, mil ühelt poolt postsovetlikud ja teiselt poolt globaalsed tõmbetuuled on lõhkunud eestimaalaste pidepunktjuurestikku, varjutab meid kuuluvustunde defitsiit. See on kõhedus, mida saavad leevendada kogukonnatunnet pakkuvad kultuuriseltsid, sealjuures ka spordiklubid.

Ei ole pallimänguklubidel asjata tunnusvärvid, -hüüded, vapid ja vimplid. Või normid ja väärtused, nagu ühe riigi seadused ja rahva kultuur. Kui riikide piirid muutuvad hägusamaks, muutuvad kogukondlike ühenduste värvid kirkamaks.

Uue aja kogukondlikkuse mõtteviisi kannab endas ka Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania. Selleks, et leevendada Tartu linnas aastaid kestnud kunstmuruväljakute põuda, rääkis Tartu jalgpallikool Tammeka esiteks oma kogukonnaga. Klubi treenerid, lapsevanemad ja vilistlased olid nõus, et linna esimese altküttega kunstmuruväljaku rajamine on ühine, annetusi ja pingutusi vääriv eesmärk. Seejärel vormis klubi vilistlase Jaan Naabri ettevõte Neway kogukonna soovi ainulaadseks veebisaidiks.

Nüüd rääkisid tammekalased oma unistusest juba teistele Tartu piirkonna ja Eesti klubidele. Tekkis harv nähtus: kui palliplatsil on Tartu Tammeka, FC Elva, FC Tartu, TÜ Fauna, Tallinna Flora või Tartu Welco konkurendid, siis enneolematus ühises ettevõtmises kaalusid kogukondlikkus ja väärtuspõhisus üles hinge jäänud väravad ja kaardid, võidud ja kaotused.

Eespool toodud ja veel paljud teised klubid ning sportlased on ostnud Sepa jalgpallikeskuse ruutmeetreid ehk annetanud, et aidata rajada Tartusse uus spordiväljak. Selline tegutsemine näitab paljude uue aja Eesti spordiseltside küpsust: peale iseenda vajaduste nähakse intelligentsete ühendustena ka suuremat pilti.

Samas on need klubid piisavalt enesekindlad, et teada: kui nemad pakuvad välja järgmise lahendamist vajava suure väljakutse, aidatakse ka neid selles.

Jaanuaris mõtleme pingsalt, milliseid valdkondi alanud aastal edendada. Kutsun üles sporti ja ettevõtlikkust hindavaid tartlasi: aidake Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaaniat selle lõpusirgel. Sellega avaldate toetust kogukondlikele ja avatud Eesti spordiklubidele. Iga ostja leidnud sümboolne ruutmeeter aitab juba tänavu pakkuda paremaid treeningu- ja võistlustingimusi Tartu noortele.

Laiemalt toetab iga Sepa jalgpallikeskuse ruutmeeter aga enneolematul moel mõtteviisi, et tuleviku Eesti on meie enda aktiivsete kodanike ja kogukondade, sealjuures paljuski ka spordiseltside teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles