Rõuge tahab Ööbikuorgu uhket vaatetorni

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõuge Ööbikuoru keskusse tahab vald ehitada vana pehkinud vaatetorni asemele «Ööbikupesa» nime kandva torni.
Rõuge Ööbikuoru keskusse tahab vald ehitada vana pehkinud vaatetorni asemele «Ööbikupesa» nime kandva torni. Foto: Rok-Projekt OÜ / Rõuge vallavalitsus

Võrumaal Rõuge ööbikuorus ümbruskonnale lummavaid vaateid pakkunud puidust vaatetorni asemele tahab vald ehitada ilmastikukindlama metallist «ööbikupesa», mis hakkab silma paistma oma ainulaadse disainiga.

Puidust torn oli 24 meetrit kõrge ja see pidas vastu kaheksa aastat, rääkis abivallavanem Olev Mõttus. Mullu pehkinud ja ohtlikuks muutunud torn demonteeriti ning praegu on sellest alles üksnes katusega tornitipp, mis meenutab grillkoda. Uus torn saab olema kuus meetrit kõrgem ja metallist, et kestaks kaugem, selgitas abivallavanem.

«Idee realiseerimine sõltub ehitushankest,» lisas omalt poolt vallavanem Tiit Toots. Nimelt on vald saanud nõusoleku kasutada 115 000 eurot Euroopa ühtekuuluvusfondi ja keskkonnainvesteeringute keskuse toetust, mille eest loodab omavalitsus torni valmis ehitada. Kui ehitus läheb veidi kallimaks, on vald Tootsi sõnul nõus üht-teist ka oma eelarvest lisama, kuid võimalused selleks ei ole suured. Torni efektsest välimusest ei tahaks vald järeleandmisi teha, kuid kui rahast siiski ei jagu, tuleb millestki loobuda. «20. jaanuar on riigihankele pakkumiste esitamise tähtaeg ja siis näeme, kas torni ehitamine on meile jõukohane või mitte,» lausus vallavanem. Lubadust asi iga hinna eest ära teha vald anda ei saa ja kindlas kõneviisis võib kõigest rääkida alles siis, kui asi on tehtud, lisas ta.

Arhitekt Karmo Tõra nägemuse järgi moodustab torn sümboolse ööbikupesa puu otsas. Torn saab omale kaks pesa, kus hakkavad asuma vaateplatvormid. Neist ülemise keskele tuleb ööbikumuna ehk siberi lehisest karkassiga klaasist kuppel. Platvorm ise asuks maapinnast 27 meetri kõrgusel, alumine vaateplatvorm ehk pesa aga 18 meetri kõrgusel.

Kui hange läheb hästi, loodab vald torni valmis saada enne puhkustehooaja algust ehk 31. maiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles