Miliuse kogus leidub ka Soome nüüdiskunsti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tampere maja avab 26. novembril näituse «Soome nüüdiskunsti Matti Miliuse kogust», mis on pühendatud Matti Miliuse 65. sünnipäevale ning Soome vabariigi 93. iseseisvuspäevale.


Miliusele kuulub laialdane eksliibriste kogu ning üle tuhande joonistuse, graafilise lehe ja maali peamiselt eesti, läti, leedu, soome ja vene kunstnikelt. Omapäraseks teeb Miliuse kunstikollektsiooni asjaolu, et enamus teoseid on talle kingitud, teatas Tampere maja.

Kunstikoguja karjääri algusaastatel pidi noor Milius kingituse saamiseks sageli päris kõvasti vaeva nägema. Legend räägib, et ka ülikooli raamatukogu purskkaevus kümblemise kuulsa etteaste tagamaaks on kunstnike omavaheline kihlvedu, kus preemiaks Miliusele oli üks kunstiteos. Hiljem, kui kogu juba suurem ja soliidsem, on ka selle täiendamine mõnevõrra lihtsamaks läinud ning mõned ihaldatumad tööd on Matti Milius ka ostnud.

Tampere maja näitusele on Milius lubanud välja panna väikese valiku Soome nüüdiskunstist. Teostega käivad kaasas ka nende kogusse saamise lood.

Värvikas elukunstnik ja kunstikoguja Matti Milius on sündinud 10. novembril 1945 Tartus. Kunstikogumisega alustas ta 1960. aastatel ja juba 1968. aastal eksponeeris esimest korda oma kogu eksliibriseid Tartus EPA raamatukogus.

Sellest ajast kuni tänapäevani on Milius igal aastal oma kunstikogu teostest korraldanud nii Eestis kui ka välismaal näituseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles