Tartmusis avatakse Laura Põllu isikunäitus

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartmusis avatakse Laura Põllu isikunäitus.
Tartmusis avatakse Laura Põllu isikunäitus. Foto: Jürgen Voolaid

15. jaanuarilt avatakse Tartmusis Laura Põllu isikunäitus «Sada ulma keset merd”, milles kunstnik ühendab oma varasemate väljapanekute elemendid ühtseks kogemusmaastikuks.

Kunstiakadeemia keraamika eriala ja Tartu ülikooli maaliosakonna taustaga Laura Põld on nii Eestis kui ka väljaspool hakanud silma oma leid-esteetikast küllastunud maali- ja ruumiinstallatsioonidega. Maale, videoid ja loodusobjekte koondavad poeetilised keskkonnad nagu «Katse lavastada maastikku,» «Loss» ja «The Night Your Mate Danced Like a Tree» tõid talle mullu tunnustuse Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia näol. Seekordsel väljapanekul on valminud kunstnikul koostöös kuraator Peeter Talvistuga maailm, mis sisaldab juba tuttavaid ja uusi elemente ning moodustab tervikliku monumentaalse keskkonna.

«See on kollektsioon paikadest, ruumikogemustest, värvidest, materjalidest ja valgusest stuudio seinal, mida küll olen püüdnud kaardistada, aga mille tegelik olemasolu muutub iga päeva järel ebatõenäolisemaks,» rääkis avatavast näitusest Laura Põld ise.

«Kuna tegemist on minu esimese mitut ruumi hõlmava näitusega, on oluline osa väljapaneku kavandamisel saalidevahelise liikumise lavastamine. Juhan Vihterpali heliteosest jõuavad külastajani vihjed paikadele, vestlustele, sammudele kivisillutisel ning näituses eksponeeritud teostele. Ideed ringlevad ja moonduvad läbi erinevate ruumide, ateljeede ja aja,» lisas kunstnik.

28. jaanuaril, kaks nädalat pärast näituse avamist, esitletakse Laura Põllu senist loomingut koondavat kataloogi «Laura Põld ja sada ulma keset merd». 264-leheküljeline eesti- ja ingliskeelne raamat sisaldab rikkaliku pildimaterjali nii kunstniku varasematest väljapanekutest kui ka avatavast näitusest. Põllu teoseid analüüsivad Post Brothers, Liisa Kaljula ja Peeter Talvistu. Kataloogi ja näituse graafiline kujundaja on Tuuli Aule.

Näitus «Sada ulma keset merd» jääb avatuks 20. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles