Ulmeline jutustus heidab pilgu tänasesse nõukogude Tartusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõder ei taha Tartus hästi piima anda, sigimisest rääkimata.
Põhjapõder ei taha Tartus hästi piima anda, sigimisest rääkimata. Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Milline oleks elu Tartus, kui siin ja kogu Eestis püsiks jätkuvalt nõukogude võim? Homses Tartu Postimehes ilmub alternatiivajalooline jutustus «Kommunism kiviga visata», mille tegelased elavad nõnda, justkui oleks 1980. aastate lõpul üldrahvalik püüdlemine vaba Eesti poole nurjunud. Kuid jutustus ei ole kirjutatud süngetes toonides, vaid arvestab aasta viimase päeva lõbusat värvingut, ja samal lainel on ka illustratsioonid.

Lugu algab sellest, et Eestimaa Kommunistliku Partei Tartu linnakomitee esimene sekretär Indrek Toome võtab vastu otsuse sõita Kotka linna Soomes. Jutustuses on meie põhjanaabrite vabast riigist saanud Nõukogude Liidu koosseisus Soome NSV.

Indrek Toome komandeeringu eesmärgiks on tutvuda Soome seltsimeeste kogemustega põhjapõdrakasvatuse alal, sest need Tartusse toodud loomad ei taha siin paljuneda. Kogu riiki aga pitsitab toidunappus, sest kapitalistlikud lääneriigid on kehtestanud kaubanduspiirangud. Linna esikommunist võtab komandeeringule kaasa Raul Oreškini, kes on Tartu linnakomitee kolmas sekretär karjakasvatuse alal.

Ulmelise jutustuse paljude tegelaste hulgas on ka Rein Kilk, Arnold Rüütel, Andrus Ansip, Neinar Seli jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles