Prokuratuur avaldas Toomemäe kaklusest uusi fakte

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuskoht Toomemäe nõlval, kus kakluses tapeti mees.
Sündmuskoht Toomemäe nõlval, kus kakluses tapeti mees. Foto: Kaspar Koort

Pühapäeva varahommikul mehe surmaga päädinud kaklus Tartus Toomemäel sai alguse veidi teisiti, kui juhtunuga seotud isikud või nende tuttavad on seni meediale rääkinud, kinnitab Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Avaldatud faktid ei haaku senise uurimise käigus kogutud tõenditega, selgitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Toomas Liiva pressiesindaja vahendusel. «Tegemist ei olnud juhusliku rünnakuga seitsmeliikmelise noorteseltskonna poolt,» ütles prokurör.

«Kriminaalasjas kogutud tõendite pinnalt, milleks on erinevate osapoolte ütlused, aga eelkõige erinevate turvakaamerate videosalvestised, saame väita, et seitsmeliikmelisele noorteseltskonnale järgnes Toomemäele kolmeliikmeline meeste grupp, mitte vastupidi.» Kolmeliikmelises meeste grupis oli ka Toomemäel kakluse järel surnud 45-aastane mees.

Toomemäe kaklusele eelnes ühe noormehe löömine baaris. Tartu Postimehele teadaolevalt Rüütli tänavas asuvas pubis Pool Kuus. Turvasalvestiselt on näha, kuidas varahommikul pärast kella kuut ründab baaris viibinud mees oma paremal käel seisnud noormeest, lüües talle mitmel korral rusikaga näkku. Pärast tekkinud rüselust surutakse agressiivne meesterahvas koos tema sõbraga teiste baarikülastajate poolt uksest välja. Baari ees oodates liitus kahe mehega ka nende sõber – hiljem surnud 45-aastane Toomas.

Valvekaameratelt on näha, et kui seitsmeliikmeline noorteseltskond baarist lahkus ning Toomemäe suunas liikuma hakkas, järgnesid kolm baari ees oodanud meest neile kiirel sammul, kirjeldas Liiva. «Seda, kuidas hilisem kaklus täpselt välja nägi, püüame menetluse käigus taastada, kuid meil ei ole praegu alust arvata, et seda oleks provotseerinud seitsmeliikmeline noorteseltskond,» rääkis Liiva.

Prokurör lisas, et alustatud kriminaalmenetluse raames on politsei ja prokuratuuri kohustus välja selgitada kõik võimalikud detailid, mis mehe surmale eelnesid ja selleni viisid. «Politsei jätkab menetlustoimingutega, kuriteokahtlustuse või -kahtlustuste esitamine selgub lähipäevil,» lisas Liiva.

Traagilise lõpuga sündmused juhtusid Tartus pühapäeva, 27. detsembri varahommikul. Veidi enne kella seitset sai politsei teate, et Tartus Toome nõlval lamab surnud mees.

Esialgu alustas politsei kriminaaluurimist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb tapmist. Selle kuriteo eest süüdimõistmisel näeb seadus ette vabadusekaotust 6 –15 aastani. Kas kuritegu tuleb uurimise käigus karistusseadustikku arvestades ümber kvalifitseerida, selgub samuti edasises menetluses.

Copy
Tagasi üles