Gildi galeriis näeb kunstisõbra kiusatusi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Viiralti "Maastik Pariisi lähedal" aastast 1937 ning selle kohal Raivo Kortsniku "Saaremaa-Tagaranna" aastast 1962.
Eduard Viiralti "Maastik Pariisi lähedal" aastast 1937 ning selle kohal Raivo Kortsniku "Saaremaa-Tagaranna" aastast 1962. Foto: Margus Ansu

Tartu Gildi galeriis on kuni 20. jaanuarini avatud aastavahetuse näitusmüük, mille puhul on üles seatud Eduard Viiralti, Johannes Uiga, Sigrid Uiga, Elvi Gailiti, Aleksander Pilari, Raivo Kortsniku ja mitme teise kunstniku teoseid, peamiselt õlimaalid, nende seas aga ka üks graafikaleht ja akvarellitöö.

Pildid on hinnalistes raamides ja pärit kollektsionääride kogudest. Gildi galeriisse on need toonud antiigiga tegeleva äriühingu Jacob Antiquitas juht Jaak Metsalu, kes tunneb väga suurt hulka kunstigurmaane.

«Kollektsionääride hulgas on alati neid, kes ihkavad mõne pildi oma kogust välja vahetada, eesmärgiga sinna ruumi tekitada ja tulevikus midagi muud asemele hankida,» selgitas Gildi galerii perenaine Rosalie Pedassaar. Aastavahetuse hinnad on ta sõnul hästi soodsad, et kunded, kes tahaksid endale kunsti soetada või seda kinkida, võiksid kergemini oma otsuse langetada.

Pedassaar lisas, et ostjate hulka on tekkimas ka noori inimesi, kelle üle ta väga rõõmustab.

«Näiteks käivad mul siin ühed sõbrad, kes tahavad meeldima hakanud pilti kõigepealt kodus proovida, ja nad on küsinud võimalust, et kui see ikka ei sobi nende seinale, et kas nad võivad siis pildi tagasi tuua,» rääkis Pedassaar.

Pedassaar märkis, et on seda ka lubanud, sest tõepoolest – galeriis võib paista mõni pilt ühtmoodi, aga mõnes teises interjööris ja valguses võib see olla hoopis teine.

«Pilti tulebki mõnikord proovida,» rääkis ta naerdes, ja märkis, et need noored, keda ta silmas peab, pole küll ühtki tööd tagasi toonud ning kõik, mis nad on galeriist välja valinud, on nende omaks päriselt saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles