Priit Pullerits: Kelly kiusamine

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pullerits.
Priit Pullerits. Foto: Margus Ansu

Olgugi see nime poolest kuukommentaar, tuleb esmalt minna ajas aasta ja kaheksa kuud tagasi. Nimelt valis Eesti suusaliit, mis on Eesti olümpiakomitee liige, tunamulluse hooaja parimaks vigursuusatajaks Kelly Sildaru. Tollal oli Sildaru kõigest 12, aga suusaliit valis ta parimaks täiskasvanute arvestuses.

Kahe kuu pärast saab Sildaru 14. Ta võitis eelmisel nädalalõpul USAs Colorados ekstreemsportlaste seas mainekal Dew Touril pargisõidus esikoha. Aga Eesti olümpiakomitee (EOK), kes korraldab Eesti aasta parimate sportlaste valimist, on visalt keeldunud teda lisamast parima naissportlase kandidaatide nimelisse valikusse.

Niiviisi toimides käitub EOK Sildaru suhtes ebaõiglaselt. Selle väite tõestuseks lasen Sildarut tõrjuvad argumendid ükshaaval põhja. Ja ma ei alusta sugugi sellest, et Sildaru olevat jäänud oma tulemusega kaks nädalat hiljaks, kui rahvahääletus EOK kodulehel oli juba alanud, nagu põhjendas nädala hakul ERRi sporditoimetusele EOK kommunikatsioonijuht Aivo Normak. Normak möönis mulle eile, et loomulikult pole too seletus, mille ta esitas ajakirjanikule jooksu pealt, trenni tehes, tõsiseltvõetav.

Küll aga on tõsise näoga lastud lendu järgmised argumendid.

Väide: Sildaru on liiga noor, et kandideerida parima naissportlase valimisel.

Vastuväide: vaadake veel kord loo esimest lõiku – suusaliit kuulutas ta juba mullu kevadel täiskasvanuks. Liiati on Sildaru juba aastaid võistelnud rahvusvahelisel areenil koos naistega. Colorados tema järel esikuuikusse mahtunute vanus jäi 18 ja 23 vahele. Seega, kui Sildaru saab võistelda koos maailma naistega, kõlbab tal ka naiste arvestuses Eesti parimaks kandideerida.

Väide: Sildaru ei pääse nooruse tõttu osalema tiitlivõistlustele.

Vastuväide: see on tõsi, et rahvusvahelise suusaliidu reeglite järgi pääseb Sildaru MK-etappidel ja MM-võistlustel starti alles ületuleval hooajal. Kuid olgu rõhutatud: too vanusepiirang puudutab tema osalusõigust tiitlivõistlustel, aga ei käi kuskilt otsast selle kohta, et ta ei tohiks kandideerida Eesti parima naissportlase valimistel. Liiati kinnitas Normak mulle, et parima sportlase valimise reglemendis ei ole kindlaks määratud kandideerija vanuse alampiiri.

Väide: Sildaru võitis nišialal nn külavõistluse.

Vastuväide: pargisõit ei ole nišiala, sest kuulub taliolümpia programmi ning sinna nišialasid ei võeta. Dew Tour ei ole suvaline võistlus, vaid ekstreemsportlaste absoluutse tippvõistluse, X-Gamesi järel tähtsuselt teine jõuproov, kuhu pääseb osalema kutsega. Sildaru alistas seal teise hulgas Sotši olümpiavõitja Dara Howelli Kanadast, tänavuse X-Gamesi võitja Emma Dahlströmi Rootsist ja tunamulluse X-Gamesi võitja Tiril Christianseni Norrast.

Kui räägime nišialadest, siis need on näiteks allvee- ja veemotosport ning rattaorienteerumine, millest ükski ei kuulu olümpiakavva, aga mille esindajad Ksenia Belomestnova, Rasmus Haugasmägi ja Lauri Malsroos kandideerivad sellegipoolest aasta parimaks.

Väide: Sildaru ei ole tänavu võitnud tiitlivõistlustel ühtegi medalit.

Vastuväide: jah, tõepoolest ei ole, aga vaatame, kes veel kandideerivad aasta parima sportlase nimetusele. EOK kodulehel pakutavas valikus vaatavad vastu Anett Kontaveit, Saskia Alusalu, Ingrid Puusta, Gerd Kanter, Kristjan Kangur, Ragnar Klavan, Aigar Leok, Raul Must, Kert Toobal. Teate, mis neid ühendab? Nad pole tänavu võitnud ühtegi tiitlivõistluste medalit.

Väide: aasta parimaks kandideerivad need, kes on osalenud rahvusvahelistel tiitlivõistlustel.

Vastuväide: kui nii, siis sel juhul palun aasta parima kandidaatide hulgast kõrvaldada Merike Anderson, Anett Kontaveit ja Ragnar Klavan.

Väide: igaüks, kes soovib, võib ikkagi anda hääle Sildarule, valides EOK kodulehel hääletusriba «keegi teine».

Vastuväide: kui Sildaru poolt hääletamisele puudub kokkuvõttes takistus, siis miks jätta ta ebavõrdsesse olukorda võrreldes teiste kandidaatidega, keda EOK tutvustab valikus näo ja nimega?

Kui EOK Kelly Sildaru teemal inimeste ja ajakirjanike survele järele ei anna, siis äkki kaalub EOK vähemalt sellist konstruktiivset sammu, et lisab aasta treeneri valikusse tema isa Tõnis Sildaru. Tema puhul vähemalt vanus, 34, ju ei sega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles