Raamat loob selgust Raadi mõisa kunstipärandis

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahukat teost esitleti Tartu ülikooli muuseumis.
Mahukat teost esitleti Tartu ülikooli muuseumis. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kunstimuuseumis tuli täna esitlusele suurejooneline raamat «Unistuste Raadi. Liphartide kunstikogu Eestis», mille vastutav toimetaja on Inge Kukk ja kujundaja Tiina Viirelaid. Teos põhineb Raadi mõisa kunstipärandis selguse loomiseks 2008. aastal alanud uurimistööl.

Esimest korda avaldatud kataloogis, mille autorid on Inge Kukk ja Ingrid Sahk, on esitatud kõik 2015. aastal Eestis asuvad Raadi kogu maalid, graafikalehed ja tarbekunstiesemed, mille päritolu on tõendatav.

Juhan Maiste esitab põhjaliku ülevaade Raadi mõisa ehitusloost Euroopa kultuuriloo taustal. Juta Keevallik kirjeldab esmakordselt viimase Raadi pärishärra Reinhold Karl von Lipharti tegevust kunstiajaloolasena. Piret Õunapuu vaatleb Eesti Rahva Muuseumi kunstikogu loomist ja selle väljapanekut ERMi näitusesaalides Raadi lossis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles