Päev läheb hingematvalt hulluks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Malin ,
«Alati vahe»
Jaan Malin , «Alati vahe» Foto: TPM

Luuletaja Jaan Malin sai esmaspäeval Greifist trükisooja raamatu «Alati vahe» , milles on tema luuletuste valik aastatest 1978–2010. Eile kihutas ta Tartus rattaga mitu korda üle Emajõe, kuid mitte oma valikkogu, vaid festivali «Hullunud Tartu» pärast.


Malin luuletab, et elab «seda päeva, / mis hommikul on kohmetunult noor / ja õhtuti läeb hinge matvalt hulluks». Need read leheküljelt 190 ja terve valikkogu jääb täna tema enda välja mõeldud ja kureeritud interdistsiplinaarsel festivalil siiski vist esitlemata. Nii tihedaks on kujunenud päevakava.

Miks aga on ühel kirjandust, kunsti ja muusikat ühendaval päeval nimeks «Hullunud Tartu»?
Nimevalikul sai määravaks festivali peamine tegevuskoht, Staadioni tänava lõpus asuva ajaloolise psühhoneuroloogiahaigla teine korrus. Sealsamas on ravil olnud hullu luuletaja kuulsusega Juhan Liiv ja ametis olnud kirjanikust psühhiaater Vaino Vahing.

«Hullunud Tartu» nime õigustab ka programm ise, mis on jõuline, mitmekesine ja külalisterohke.

Vanas vaimuhaiglas täna pärastlõunal algav festival jätkub ajuti üsna ettearvamatult kell 20.30 Genklubis.

Festivali üksi korraldamine nõudnuks üle mõistuse hullult palju vaeva. Sestap on kuraator väga tänulik Triin Ploomile ja Krista Ojasaarele Eesti Kirjanduse Seltsist ning Maia Tammjärvele linnaraamatukogust.

Mitu kunsti üheskoos

• Interdistsiplinaarne festival «Hullunud Tartu» algab täna kell 14 endises vaimuhaiglas (Staadioni 48) ja jätkub kell 20.30 Genialistide klubis (Lai 37 taga).

• Osalevad Doris Kareva, Triin Soomets, Peter Sragher, Kristiina Ehin, Manus Johannes Olesk, Hanane Aad, Andres Ehin, Olavi Ruitlane, Karl-Martin Sinijärv, Phi­lip Meersman, Margo Kõlar, Igor Kotjuh, Hasso Krull, Tobi Kunze, Katja Malin, Jürgen Rooste, ansambel Kreatiivmootor, Berk Vaher, Janika Kron­berg, Anti Saar, Peter Waugh, Jaan Malin, Jan Kaus, Aare Pilv, Erkki Luuk, fs, Triinu Ojamaa.

• Lühinäitusel vanas vaimuhaiglas on esindatud Ilmar Malini, Enn Tegova, Ahti Seppeti, Kristina Viina, Raivo Kelomehe, Elo Järve, Jüri Kase, Vello Vinna, Markus Kasemaa ja Andrus Kasemaa looming.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles