Kirjandusmuuseumi direktor koostas jumalanäituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitust tutvustab Urmas Sutrop.
Näitust tutvustab Urmas Sutrop. Foto: Sille Annuk

Täna avas Eesti kirjandusmuuseumi direktor Urmas Sutrop muuseumi saali eesmises osas näituse «Laplaste jt rahvaste jumalaid», mis koosneb tema isikliku kogu säilikutest.

Vaadata saab 18. sajandi graafikat laplaste jumalatest, kommetest ja eluolust, sojootide (sajaani-samojeedid) jumalate koopast Jenissei ääres, kaht terrakotaskulptuuri eestlaste nimetust jumalast ning taiest jumal Pekost.

Näitusel on ka lapi altar, mille valmistas punasest kangast 17. sajandi kirjelduse järgi Urmas Sutrop ise.

Väljapanekut täiendavad kaks restaureeritud puulõiget ühest juudi hävinud templist. Näitusele paneb sisulise punkti 19. sajandi keskpaiga lito sellest, kuidas sõdur Ivan hävitab slaavlaste paganlikke jumalaid.

Urmas Sutrop rääkis, et suurema osa graafikast on ta ostnud netikaubandusest masu ajal, kui hinnad olid madalal. Vanale lauajupile kleebitud Peko pildi on talle kinkinud kunstnik Evar Riitsaar. Terrakotakujud on valmistanud skulptor Endel Taniloo.

Peko kõrval on joonistus okaskrooniga Jeesus Kristusest. Pildi on joonistanud Urmas Sutropi kasuvanaema Maria Kameneva, kelle isa ja vanaisa olid preestrid.

Vastset väljapanekut kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) saab vaadata jaanuari alguseni või kauemgi – sõltuvalt järgmise näituse valmimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles