Kas tööd Emajõe veetaset näitava tablooga on graafikus?

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine emajõgi
Öine emajõgi Foto: Jaak Sepp

Novembris peaks valmima Emajõe veetaset näitav seitsme meetri kõrgune valgustatud tabloo. Kas tööd on graafikus?

Vastab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ehituse peaspetsialist Madis Helm:

Kõik eeltööd tabloo paigaldamiseks on tehtud. Valamistööd valmis, teesillutis taastatud, elektriühendus olemas ning isegi automaatika andurid on juba jões. Praegu käib Tallinnas torni kokkupanek. Novembri lõpuks peaks see olema Emajõe ääres püsti.

Milline tabloo tuleb ja kui palju see maksab?

Torn tuleb seitse meetrit kõrge ja kolmest küljest vaadeldav. Täpselt nii kõrgel, kui on veetase Emajões, põlevad ka LED-lambid veemõõdu skaalal. Lisaks skaaladele hakkavad samba kolmel küljel vahelduma ka näidud õhutemperatuuri, veetemperatuuri ning veetaseme kõrgusega.

Torn ise läheb koos ehitustöödega maksma umbes miljon krooni. Mõõtejaama automaatika hangiti eraldi ning see maksab alla poole miljoni krooni.

Millal täpsemalt plaanite avamist?

Novembrikuuga peaks torn püsti saama, kuid siis tuleb seda veel testida. Kohe pärast paikasaamist see veel tööle ei hakka. Lähiajal leiab aset koosolek, kus antakse ülevaade tööde seisust ning otsustatakse avamiskuupäev. Tõenäoliselt jääb see siiski detsembrisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles