Kunstikoguja rahmeldab jupsiva südame kiuste

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Miliuse sünnipäevapeol Tartu kirjandusmaja krüptis olid esimeste tulijate hulgas kunstnik Kristina Viin (vasakul) ja luuletaja Joanna Ellmann, kelle kunstikoguja kahmas ilma temata veedetud aja korvamiseks kaenlasse.
Matti Miliuse sünnipäevapeol Tartu kirjandusmaja krüptis olid esimeste tulijate hulgas kunstnik Kristina Viin (vasakul) ja luuletaja Joanna Ellmann, kelle kunstikoguja kahmas ilma temata veedetud aja korvamiseks kaenlasse. Foto: Lauri Kulpsoo

Esimesed sünnipäevalised kogunesid Tartu kirjandusmaja krüpti veerandtunnise hilinemisega, kuid hiljaks nad ei jäänud. Sest Matti Milius, kes kutsus loomerahva oma 65. sünnipäeva tähistama, oli kadunud.


Seepärast istus ühena esimestest saabunud noor kunstnik Kristina Viin üsna vaikselt laua taga, kus peale seitsme veini, ühe suure vahuveini ja ühe siirupi muud polnudki. Helistati paar korda sünnipäevalapsele, aga tulutult – ei võtnud toru.

Krüpti kõrvaltoas jõmises Peeter Alliku hiigelsuurte maalide all kirjaniku ja filmimehe Mart Kivastiku klubi. Jõmin oli läbi ukse kuulda sünnipäevalaua taha. Aeg-ajalt astus keegi läbi krüpti vetsu põit kergendama.

Üks astuja oli tarbegraafik Margus Nõmm alias Zepp, kes tegi sünnipäevalistele teatavaks Matti Miliuse kaotsimineku põhjuse: oli läinud piibule tubakat tooma.

Koosviibimise peapõhjus andis oma tulekust märku tunni pärast. Juba kõrvalruumi trepil hakkas ta valjul häälel seletama, et Miliuuseum tuleb kindlasti, aga veidi hiljem, kui esialgu oli loodetud.

Miliuuseum tuleb hiljem

Miliuuseum on Matti Mi­liuse kavandatav muuseum, mille nime pakkus välja luuletaja Doris Kareva.

Suvel levitas Eesti Ekspress uudist, et Miliuse kogu sellest osast, mis ei ole Tartu kunstimuuseumile huvi pakkunud ning mis on lisandunud ja lisandub jätkuvalt, tekib Miliuu­seum Narva-Jõesuusse. Seni pole unistusest kuurortlinnas asja saanud. Ja paistab, et ei saagi. Sestap on Milius võtnud nüüd sihiks Valga.

Kuigi selline asutus läheb maksma kümneid miljoneid, on ta kindel, et paneb Mi­liuuseumi käima. Kusjuures eeskujuks on maailmakuulus Guggenheimi muuseum. «Mi­liuuseum on nagu Guggen­heim, mis ajab oma kombitsad igale mandrile,» ütles Milius.

Sellise avalduse puhul võib kahelda tsiteeritava kainuses. Paraku on arstid kunstikogujal keelanud südame pärast alkoholi tarvitada. Nii tuligi Mi­liusel sünnipäevapeol rüübata mahlajooki. Piibu popsutamist ja rahmeldamist kunstiga ei ole ta aga maha jätnud. Sestap saab tema koostatud näitusi aeg-ajalt näha Tampere Majas edaspidigi.

Kunstijuht krüptis

Peale selle on Milius tõsiselt võtnud käsile näituste korraldamise kirjandusmaja krüptis, kus seni on kunst seina saanud isevoolu teed. Lisaks on ta alustanud läbirääkimisi, et avada Kalevi 13 loomemajanduskeskuses Kuku klubi taoline lokaal.

Mis aga pereelusse puutub, siis on Milius mitu aastat taas üksi. Tartu noore kunsti oksjonil oktoobri algul hõikas ta küll välja, et kavatseb abielluda iseseisvuspäeval Ammende villas, kuid nüüd sünnipäevalauas tunnistas ta, et seni ei ole ilmunud silmapiirile ühtegi sobivat pruudikandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles