Kihk vaielda viis kõrgele kohale

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lille Kurvits läks saksakeelsele väitluskonkursile oma hea keeleoskuse tõttu, väidelnud ta varem polnud.
Lille Kurvits läks saksakeelsele väitluskonkursile oma hea keeleoskuse tõttu, väidelnud ta varem polnud. Foto: Sille Annuk

«Mu ema ütleb, et ma vaidlen kogu aeg, see on nii loomulik,» naeris särasilmne Lille Kurvits, kes tõi hoolimata kogemuste puudumisest rahvusvaheliselt väitlusvõistluselt koju teise koha.


19-aastane Hugo Treffneri güm­naasiumi abiturient veetis eelmise nädala Berliinis, kus pidi debateerides läbi pääsema kahest kvalifikatsioonivoorust, poolfinaalist ja finaalist. Seda kõike saksa keeles, mitte just kõige lihtsamatel teemadel ning vahel isegi enda arvamusele vastu seistes, sest seisukohad loositi.

Finaalis pidi Kurvits põhjendama, miks peab Google Street View hõlmama kõiki Euroopa suurlinnu. Kuid palju keerulisemaks pidas ta ise hoopis poolfinaali, kus ta pidi vastu vaidlema teemal, kas samasooliste abielu peaks olema seaduse silmis tavaabieluga võrdsustatud.

Kuna vastaspool rõhus moraalsusele ja tolerantsusele, sai Kurvits sallimatust üles näitamata vaid seadustele toetuda ja pidi seega kasutama juriidilist keelt.

«See teema oli minu jaoks nii raske, kuna ma pidin seadustega põhjendama, miks seda ei ole võimalik teha. Eriti saksa keeles,» rääkis Kurvits, et tema väited pidid arusaadavalt kohale jõudma ka publikule ja vastastele.

Eelmistel aastatel on finaali väitlusteemad olnud näiteks «Kas kooli ajalootundides kasutatavad õpikud tuleb asendada ühise Euroopa õpikuga?» ja «Kas 23. august tuleb kuulutada totalitaarse ja autoritaarse režiimi ohvrite üle-euroopaliseks mälestuspäevaks?».

Lõpuks hindas žürii, kuhu kuulus ka üks varasematel aastatel finaali jõudnud eestlane, just seda, kelle argumendid olid tugevaimad ja kõige paremini põhjendatud. Esikoha sai tütarlaps Venemaalt, kolmas ja neljas koht kuulusid Lätile ja Leedule.

Väitluskonkurss «Jugend debattiert international» hõlmab seitset riiki, kuhu peale eelmainitute kuuluvad ka Poola, Tšehhi ja Ukraina. Iga riigi eelvoorudest pääses rahvusvahelisele võistlusele kaks noort, Eestist käis väitlemas ka Kadrioru saksa gümnaasiumi õpilane Mehis Soomre.

Kurvits rääkis, et juba Eestis oli finaali jõudmine üllatus, sest võistlusele läks ta hoopis väga hea saksa keele pärast. «Ma ei ole elu sees väitlemisega tegelenud,» muigas tüdruk.

Konkurss ei möödunud jälge jätmata – nädala lõpuks oli tüdrukul tugev tunne, et absoluutselt kõik on tema vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles