Pidu tuli Tartu kunstimuuseumi tänavale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstimuuseumi seinal säravad slaidid.
Kunstimuuseumi seinal säravad slaidid. Foto: Sille Annuk

Eile hämaruse saabudes välgatasid Tartu kunstimuuseumi viltusel majal esimesed slaidid. Nende näitamine nädala lõpuni tähistab muuseumi 70. sünnipäeva. Juubelipidustuste kavas on lisaks slaidiprogrammile muuseumi direktori Reet Margi teatel muudki asjakohast.


Täna saavad huvilised külastada näitusi tasuta ning osaleda kell 13 Reet Margi ja Reet Pulk-Piatkowska raamatu, nädal tagasi trükist tulnud «Eesti kunstnikud Pariisis» esitlusel. Homme kell 17.30 saab kuulata loengut 1930. aastate eesti maalikunstist.

Kunstimuuseum oli esialgu kavas avada kunstiühingu Pal­las 20. aastapäevaks aastal 1938.

«Paraku võttis kollektsiooni loomistöö ja asjaajamine rohkem aega ning alles 1940. aasta veebruaris avati muuseumi alusvaraks annetatud 121 teosest koosnev näitus,» märkis Reet Mark. «15. novembril lõpetas uus võim ühingute ja liitude tegevuse, kuid avas kaks päeva hiljem siiski juba «valmis» kunstimuuseumi.»

Nii võib kunstimuuseumi loomist direktori sõnul pidada kunstiühingu Pallas viimaseks hingetõmbeks.

Praegu on muuseumis umbes 120 000 museaali, millest 50 000 on unikaalsed kunstiteosed. Näitusi on aastas keskmiselt seitse, külastajaid käis mullu 17 660. Muuseumis on 31 töötajat, kellest 18 on abipersonal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles