TÜ ehitab IT-keskuse 26 miljoni eest Tartu kesklinna

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli uue IT-maja auskohana käidi välja kaks võimalust, nüüd on otsustatud kesklinna kasuks.
Tartu ülikooli uue IT-maja auskohana käidi välja kaks võimalust, nüüd on otsustatud kesklinna kasuks. Foto: TPM graafika

Tartu ülikooli strateegiakomisjon otsustas tänasel koosistumisel, et pikalt kõne all olnud uus IT-keskus ehitatakse Maarjamõisa välja asemel kesklinna, Ülejõel asuva Oeconomicumi juurde.

Strateegiakomisjoni esimehe rektor Volli Kalmu sõnul olid mõlemal asukohal nii eeliseid kui ka puudusi. Lõpliku valiku langetamisel kaaluti nii ülikooli, Tartu linna kui sihtrühmade huvisid. Rektori sõnul oli tegemist strateegiakomisjoni üksmeelse otsusega.

Komisjoni liikmed hindasid eriti tulevase keskuse integreerumist ülikooli koostööpartneritega, sealhulgas nüüdseks juba kesklinna koondunud IT- ettevõtetega praktikavõimaluste ja koostöö arendamiseks. Ülikooli hinnangul on Narva maantee äärde jääva krundi eeliseks ka hea ligipääs ja lähedal asuvad ühiselamud.

Maarjamõisa väljal eeliseks nimetati koostöövõimalusi teiste seal tegutsevate ülikooli teadusrühmadega, haakumist Maarjamõisa teaduslinnaku atmosfääriga ja piiramatud laienemisvõimalused. Kesklinnale jääb Maarjamõisa aga alla ligipääsetavuse ja avalikus ruumis nähtavuse poolest.

Sümbolhoone

Arhitektuuriliselt tuleb Narva maanteel arvestada linna ja muinsuskaitseameti poolt ette antud tingimustega ning see võimaldab luua ülikoolile uue ja avalikus ruumis hästi nähtava sümbolhoone. Hoone ehitamisel on eesmärk leida lokaalseid energia tootmise võimalusi, muu hulgas kaaluda jõe energia kasutamist. Uue planeerimisseaduse alusel saaks Narva maantee kinnistutele IT-keskuse rajamist alustada ka kiiremini kui Maarjamõisa väljale.

Ülikooli otsuse üle väljendas rõõmu ka Tartu abilinnapea Jarno Laur. «Linn vaatab sellele otsusele väga suure heameelega. Tegelikult on linna ja ülikooli vahel toimunud pikalt sobiliku krundi ja sobilike ehitustingimuste kaalumine ja otsimine. Eesmärk on olnud kuulata ka IT-sektorit, kes on Tartus üks olulisemaid majandusharusid ning nende koondumiskoht on tahes-tahtmata olnud kesklinn. Ka nende huvi on olnud see, et ülikooli IT-tegevus oleks kesklinnaga seotud,» kommenteeris Laur.

Linn aitab kaasa

Abilinnapea sõnul on linn valmis aitama kaasa, et uus IT-keskus kerkiks Tartusse võimalikult kiiresti. «Linn on andnud ülikoolile teada, millised on hoonestuse rajamise tingimused ja on pakkunud ka oma Narva mnt 10 kinnistut. Vajaduse korral räägime ka Tartu veevärgile kuuluvast hästi pisikesest krundist Narva mnt 2b. Linn annab ülikoolile 99 aastaks tasuta hoonestusõiguse, mis on üks kindel ja väga selge toetus,» lausus Laur.

Lauri sõnul oli veel kevadel linnal plaanis Narva mnt 10 krundile rajada tasuta autoparkla, aga kui selgus, et see krunt võiks huvi pakkuda ülikoolile, plaan külmutati.

Uues keskuses hakkavad paiknema praegu suures ruumikitsikuses töötav matemaatika- ja informaatikateaduskond, arvutitehnika eriala ja tõenäoliselt ka ülikooli IT-osakond. Keskuse ehituseks on taotletud rahastust ASTRA programmist. Tulevase IT-keskuse hinnanguliseks üldpinnaks on 13 500 ruutmeetrit.

Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul läheks keskuse ehitus tõenäoliselt maksma umbes 26 miljonit eurot ja algab kõige varem järgmise aasta lõpus. «See on meie hetke rahastustaotlus. Oleme seda summat ruutmeetri hinna põhjal kalkuleerinud ja täpsemaid arvestusi praegu ei ole,» lausus Liinat. Ta lisas, et järgmine aasta on suuresti ikkagi projekteerimise ja ettevalmistuse aasta.

«Aga jäme ots on nüüd suuresti linna käes, sest kesklinna üldplaneeringu kehtestamine on võtmeküsimus,» lisas Liinat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles