Taliraps ja suvinisu tõid tänavu võidu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse suurima suvinisusaagi saanud ettevõtte Rannu Seeme juht Madis Ajaots pidas laupäeval põllumajandusmuuseumis isadepäeva. Neljapäeval sõidab ta Põltsamaale viljelusvõistluse auhinda vastu võtma.
Tänavuse suurima suvinisusaagi saanud ettevõtte Rannu Seeme juht Madis Ajaots pidas laupäeval põllumajandusmuuseumis isadepäeva. Neljapäeval sõidab ta Põltsamaale viljelusvõistluse auhinda vastu võtma. Foto: Sille Annuk

Kuigi kuum ja kuiv juuli kahandas viljasaaki, noppisid Tartumaa põllumehed tänavusel viljelusvõistlusel esikohad parima talirapsi- ja parima suvinisusaagiga.


Kuuendat aastat korraldatava viljelusvõistluse võitis sel aastal talirapsi kasvatamisel Haaslava vallas tegutsev firma Männiku Piim, mille talirapsisaak oli 4,6 tonni hektarilt. Parima suvinisusaagi ehk 4,8 tonni hektarilt sai Rannu mail teravilja kasvatav Rannu Seeme.

«Kevad oli ilus ja paljutõotav, aga kuivus võttis saagi ära,» iseloomustas Rannu Seeme OÜ juht, tänavune aasta põllumees Madis Ajaots lõppevat aastat. Võidu toonud suvinisusaagi kohta ütles ta, et see ei saanudki väga suur olla, sest Rannu Seeme tegeleb keskkonnasõbraliku tootmisega ja oma panuse saagi vähendamisse andis ilm.

Üllatuslik võistlus

«Põllumehel oli keskpärane aasta,» märkis Männiku Piima juht Avo Samarüütel. «Suurt pettumust ei olnud. Hästi kasvas taliraps, suvivilja- ja suvirapsisaak oli natuke tagasihoidlikum kui tavaliselt.»

Viljelusvõistlust korraldavad põllumehi vajaliku kaubaga varustavad Baltic Agro ja Farm Plant Eesti ning ajakiri Maamajandus ja ajaleht Maaleht.

«Võistluse eesmärk on heade kogemuste vahetamine ja parimate põllumeeste tunnustamine,» ütles soomlaste eeskujul Eestis viljelusvõistluse algatanud Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas. «See võistlus toob igal aastal uusi üllatajaid.»

Tänavuse võistluse üllataja on Saaremaa põllumees Kaido Kirst, kes koristas Saaremaa mitte just väga suurte saakidega maadelt suurima suvirapsi- ja suurima talinisusaagi. Kaido Kirst sai suvirapsi 3,2 tonni hektarilt ja talinisu 6,8 tonni hektarilt.

Võitjad saavad auhinna

Osaühingus Rannu Seeme ja Pilsu talus teravilja kasvatav Madis Ajaots ning Männiku Piim on viljelusvõistlustel ka varasematel aastatel võidukad olnud. Madis Ajaots teenis oma tööga 2006. aastal sel võistlusel kolm esikohta. Toona sai ta suurima rukki- ja talirapsisaagi ning teenis hektarilt kõige rohkem kasumit.

Männiku Piim võitis 2005. aastal sama võistluse suurima talirapsisaagiga.

Viljelusvõistluse korraldajad autasustavad ja tänavad selle aasta saagikaimaid põllumehi neljapäeval, 18. novembril Põltsamaal.

Igale võitjale panevad võistluse toetajad välja 10 000 krooni eest kaupa.

«Üldjuhul on see uus, alles turule tulev toode,» ütles Margus Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles