Saunatiimil kallas juba paistab

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstikooli saunatiim uuris Tampere maja sauna, vasakult Martti Tammaru, Marianne Männi, Paula Uspenski, Mikk Pärg ja Mari Hiiemäe.
Tartu kunstikooli saunatiim uuris Tampere maja sauna, vasakult Martti Tammaru, Marianne Männi, Paula Uspenski, Mikk Pärg ja Mari Hiiemäe. Foto: Margus Ansu

Viis noort kunstiinimest on Tartus juba mitu kuud pead vaevanud saunaküsimusega, nimelt on uudsel õppekaval õppides nende esimeseks ülesandeks disainida saun, mida saaks müüa kataloogikaubana ja ühes tükis, seega peaks see ka veoki haagisele mahtuma.

Tartu kunstikoolis on esimest aastat katsetamisel õppekava, mis põhineb soomlaste leiutatud TOY-meetodil, mis väga lihtsasti seletatult tähendab, et osalejad visatakse vette, et nad ise kaldale ujuksid ja selleks abivahendeid leiaksid. Õppijad on jagatud kolmeks tiimiks, kus on kuni viis inimest. Üks neist on saunatiim, sest nemad teevad sauna.

«Mõned ujuvad vähe aeglasemalt ja vales suunas. Kõik grupid ei toimi ühtlaselt. Töö käib katse ja eksituse meetodil. Meil kallas paistab,» ütles saunatiimi liige Mari Hiimäe.

Ametlikumalt öeldes püstitavad õpilased ise endale eesmärgid, leiavad ise rahastuse, vahendid ja kliendi, teevad midagi päriselt ära ja saavad selle eest päriselt ka raha.

Sisuliselt on tegemist kunstivaldkonna inimeste ettevõtlusõppega läbi praktilise kogemuse.

Õppeaasta jooksul tuleb teha kolm projekti. Kõnealune saun valmib teema all rahvuskultuur ja kunst.

Huvitav lahendus

Saunatiim on leidnud partnerettevõtte, sisuliselt kliendi, kellele nad sauna kaujundavad. Projekt ja 3D-joonised peaksid valmis saama paari nädala pärast, esimene saun loodetavasti selle aasta lõpuks.

See partnerfirma Estonian Log Cabins toodab transporditavaid puitehitisi, sealhulgas saunu. Õppurite ülesanne on luua uus saunatüüp.

Ettevõte on õpilaste esialgsed kavandid heaks kiitnud ja rohelise tule andnud nende saunaidee lõpuni viimiseks.

«Kindlasti tekib kasu, kui see projekt ükskord valmis saab,» ütles ettevõtte Estonian Log Cabins juhataja Mikk Volkov.

«Praegu on tootmises standardsaunad, see on modernsem ja paari uuendusega, mida muidu saunade juures ei ole. Paistab küll, et selle vastu võiks olla ostuhuvi,» lisas ta.

Saunatiimi liige Martti Tammaru tõdes, et mõtteid on kogunenud mitmesuguseid, aga nendega koos ka lahendamist vajavaid probleeme.

«Mõtlesime, kuidas saada saun nutikaks – kui paned sauna küdema, näiteks nutitelefoni abil, ei pea enam käima kontrollimas, kui kuum saun on,» rääkis ta. «Meie idee on, et sauna kuumenedes hakkab valgustus põlema järjest eredamalt. Saab ägeda efekti. Leiutame, kuidas seda teha. Võib-olla saab siit veel eraldi toote.»

Marianne Männi rääkis, et kursusel osalejad on erinevate oskustega, erineva taustaga ja üksikuna võttes ei pruugi kellelgi piisavalt oskusi olla, kuid õpitakse üheskoos töötama ja lahendusi leidma. Ta toonitas omavahelise suhtluse tähtsust ja ka mujalt abi otsimise oskuse olulisust.

Mullist välja

«See TOY-programm, kuhu meid on õppima võetud, on platvorm inimestele, kes ühel või teisel põhjusel on kodus üksi töötanud, nädalate kaupa trussikute väel ringi liikunud, üldse mitte kellegagi suhelnud ja sellest on kopp ees,» ütles Männi. «Toy on hea võimalus kõigile, kes sellest mullist on välja tahtnud saada.»

Muidugi saab ka siin eesmärki ametlikumalt sõnastada: eesmärk on õppida toetatud keskkonnas ettevõtluse alustamist. Enne kevadet tuleb ette võtta ka kommertsprojekt ja kultuuriprojekt, nende sisu tuleb veel leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles