Tartu kirbukad said jälle lisa

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Sarapuu kirbuka omanikud Helen Küllenen ja Edvin Luha.
Uue Sarapuu kirbuka omanikud Helen Küllenen ja Edvin Luha. Foto: Margus Ansu

Pea kaks nädalat on Sarapuu tänava alguses tervitanud möödujaid uus Sarapuu kirbuturg. Sarnaselt teistele hiljuti avatud kirbukatele saab sinnagi tuua kõike üleliigset boksimüüki. Tuleb vaid ise määrata oma asjade hinnad, tasuda boksi eest ning ülejäänu pärast ei pea kauba omanik enam muretsema.

Helen Küllenen ja Edvin Luha on Sarapuu kirbuka elukaaslastest omanikud. Igapäevaselt seisab leti taga aga Külleneni ema Rita Kolossova. Idee teha Tartusse veel üks kasutatud asjade müügiputka tuli Soomest, kust paar elas kuus aastat, nüüd on nad Eestis tagasi olnud juba kaks aastat.

«Soomes oli see väga populaarne ja mul oli ammu idee midagi sellist teha, aga võib öelda, et jäime Eestis natuke hiljaks, kuna polnud päris esimesed boksimüügiideega, oleks võinud teha varem,» ütles Küllenen. Sarapuu kirbukas avas oma uksed esimest korda 21. novembril. «Siis oli küll hullumaja ja inimesi palju,» ütlesid omanikud.

«Inimesed arvavad alati, et müüki peaks tooma ainult riideid ja jalanõusid, tegelikult võib tuua kõike peale toidu, relvade ja muude keelatud esemete,» ütlesid omanikud. Oodatud on ka garaažis peidus olev vanavara, jalgrattad, vankrid või lauanõud. Leti taga müügitööga tegelev Kolossova ütles, et praegu, jõuluajal, lähevad hästi ka näiteks küünlajalad.

Eilse seisuga olid mõned boksid veel vabad. Kokku on kahe korruse peale 104 boksi, juurde on tulemas veel 5 kohta, lisaks ka riiulid väiksemate või väheste asjade jaoks. Boksi nädala rent oleneb selle suurusest, saadaval on suurused XXL, mis on Luha sõnul kindlasti Tartu suurim, XL, L, M ja S. Vastavalt suurusele on bokside hinnad 20; 15; 12; 10 ja 8 eurot. Väikse riiuli saab rentida 1 euro eest.

Lisaks antakse kirbuka poolt ka riidepuid, nende arv pole piiratud, kui vaja pükse stangele riputada, saab selleks ka vajalikud klõpsudega konksud. Oma asju võib käia igal ajal vaatamas või korrastamas. Kes aga kohapeale minekuks aega ei leia, saab oma müügitulu kontrollida telefoni teel või 2-eurose lisatasu eest lasta korrastada oma müügikohta.

«Raha väljastame siiski vaid kohapeal dokumendi alusel,» kinnitas Küllenen. Kui riiete müük läheb hästi ja nädal veel kestab, saab asju igal ajal juurde tuua. Soovi korral saab rendilepingut ka pikendada.

Ruumid on rendile võetud kommipoe endise omaniku käest. 1. novembril kui kirbuka pidajatele pind üle anti alustati ka ettevalmistustega. Tuli teha kergemaid viimistlustöid, panna seina tapeet ja loomulikult ehitada boksid, ema ametit pidavate külastajate jaoks on üles seatud ka väike lastenurk. «Eesmärk oli teha midagi hubast, vahepeal toimetasime siin kuni kella neljani öösel,» ütles Küllenen.

Lisaks viimistlustöödele tuli ka meeletult koristada, sest bokside jaoks vajaminevad plaadid lõigati parajaks kõik selles samas ruumis, seega prahti ja tolmu tekkis kõvasti. «Boksid on meil tugevad, need ei kõigu ja kõrgus on täpselt paras selleks, et saaks kasutada ka boksipealset ruumi,» lisas Luha. Parajaid plaatidest ruute ehitas Luha koos sõbraga, tapeeditud sai koos elukaaslasega, abis käis ka äi ning ämm aitas koristada.

Mõeldud on ka turvalisus peale, nii on 200 ruutmeetrisel pinnal kokku kaheksa turvakaamerat. Iga boksi rendiga saab kaasa 4 turvaelementi, mille saab kinnitada väärtuslikumale kaubale, lisatasu eest saab neid juurdegi osta. Loomulikult on varaste peatamiseks üles seatud ka turvaväravad.

Konkurentsi pärast omanikud aga ei muretse, sest arvavad, et kirbukad on Tartu peal piisavalt hajutatult. Küllenen arvab, et iga koht leiab omad kliendid ja külastajad. «Mõned viivadki oma asju erinevatesse kohtadesse, sest ühes ostetakse üht ja teisest teist,» lisas ta.

Sarapuu kirbukas asub Tartus aadressil Sarapuu tänav 1. See on avatud esmaspäevast reedeni kella 11-19 ning laupäeval ja pühapäeval kella 12-16. Iga päev pannakse müügile uut kaupa ja maja ees saab ka mugavalt parkida. Kirbuka loosungiks on «Tee head, siis leiad head.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles