Arhitekt rahvusarhiivi fassaadikangast: ei soovinud lihtsalt värvilist tapeeti

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiivi uus hoone Nooruse tänaval.
Rahvusarhiivi uus hoone Nooruse tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Veebruaris valmiva rahvusarhiivi uue hoone fassaadi katab Tartu linnaruumis ainulaadne kangas. Eile toimunud kanga pidulikul esitlusel kinnitas hoone arhitekt Illimar Truverk, et on tulemusega väga rahul.

Rahvusarhiivi fassaadikanga leidmiseks korraldatud konkursi võidutööks osutus Carmen Lansbergi ja Fred Kotkase labürindimotiivides «Uure». Teose kontseptsioon pärineb Lansbergilt, Kotkase kanda jäi graafiline disain.

«Oleme väga rahul. «Uure» on täpselt see, mida otsisime, kuid mille peale ise ei tulnud,» rääkis rahvusarhiivi uue hoone projekteerinud Illimar Truverk. «Tavalised kunstihanked on ikka kas mingi graafika, mingid pildid, mingid esemed. Aga et siin on tegemist märgilise tähtsusega hoonega, tahtsime siia peale ka märgilise tähtsusega graafikat,» lisas arhitekt.

Fassaadikanga põhitoon on tume ning Truverki sõnul oli see ka hankesse sisse kirjutatud, sest nii peaks kangas ajale ja pleekimisele paremini vastu pidama. Analoogne kangas on ka Tallinna tehnikaülikooli raamatukogu fassaadil ning seal olevat näha, et pigem muutub kangal olev graafika kergelt pleekides isegi paremaks.

Illimar Truverki kinnitusel pole ka mingit alust karta, et must kangas hoone seestpoolt rusuvasse pimedusse mataks. Pigem hoiab kangas päikesepaistelise ilmaga lihtsalt otsese päikesekiirguse ära, tagab hoones mõnusa mikrokliima ning päevasel ajal näeb seestpoolt väga hästi välja.

«Me ei tahtnud mingil juhul teha lihtsalt mingit värvilist graafilist tapeeti, tahtsime, et siin oleks väga tugev sõnum sees,» rõhutas Truverk lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles