Soomepoisid veedavad õhtut Soome luuletaja seltsis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome luuletaja Heli Laaksonen Tartus kuue soomepoisi keskel.
Soome luuletaja Heli Laaksonen Tartus kuue soomepoisi keskel. Foto: Kristjan Teedema

Täna õhtul on Soome iseseisvuspäeva auks Tartu ülikooli peahoonesse kogunenud seitse soomepoissi, kes kõigepealt saavad osa pidulikust kohvilauast ja seejärel aktusest.

Pole kahtlust, et soomepoisid hoiavad end täna eriti traksis ühe rohelises kleidis daami pärast, kes pole keegi muu kui meie põhjanaabrite armastatud luuletaja Heli Laaksonen. Tema kutsusid nad ka sellele pildile.

Kui lugeda vasakult, siis siin reas on soomepoisid Vaino Sirel, Evald Mäepalu, Hans Karro, Jaak Laarmann, Einar Räni ja Harri Kask. Puudu on Endel Sakson, kes samuti oli sündmusele oodatud.

Luuletaja Heli Laaksonen ütles, et neid soomepoisse vaadates mõtleb ta oma vanavanemate peale.

«Minu vanaema, kes on sündinud 1916, on küll ammu surnud, aga ma mõtlen, et kui neid poisse poleks olnud, siis kes teab... Võib-olla poleks ka minu vanaema või vanaisa olnud,» rääkis ta. «Ma mõtlen nende peale tõesti suure tänulikkusega. Ma olen nii õnnelik, et neid on veel terve rida alles, ja et mõned on sellised – flirtivad.»

Luuletaja Heli Laaksonen on ka Soome Vabariigi 98. aastapäeva auks korraldatava aktuse peokõneleja, kus ta räägib i-tähega algavatest ilusatest sõnadest.

«Kuna keel on mulle nii tähtis, siis ma uurisin natuke, mida see «ise» veel tähendab. See on üks väga vana soome-ugri sõna ja see tähendab hinge,» ütleb ta. «See on see kõige seesmine asi. Ja eesti keeles on iseseisvusel veel see tähendus, et ma seisan ise oma jalgade peal. Et ärge tulge mind aitama. See on üks väga hea sõna!»

Veel kõneleb Heli Laaksonen isamaast ja imest ja ilost ja ilust. Aga ka isekusest, omadusest, mida meil olla ei tohiks. Sest kui me saame ise hakkama, siis peame ka teistele toeks olla oskama.

Soome Instituudi programmijuht Juhani Koivuviita märkis, et soomepoisse peaks Lõuna-Eestis olema seitseteist ja terves Eestis kokku 75.

Soomepoisid on Teises maailmasõjas Soome poolel vabatahtlikena võidelnud eestlased.

Sündmusel viibivad ka meie hulgast lahkunud soomepoiste lesed, samuti on kohal Soome suursaadik Kirsti Narinen ning palju teisi Soome Vabariigi lähenevast aastapäevast hoolivaid inimesi.

Soome iseseisvuspäev on 6. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles