Kaseke jõudis lammutamisele sammu lähemale

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasekese restorani hoone Tähe tänavas.
Kasekese restorani hoone Tähe tänavas. Foto: Margus Ansu

Kunagise Karlova restorani Kaseke hoone on kavas lammutada ja samasse paika ehitada kuni kolm uut maja, selgub planeeringust, mille Tartu volikogu täna avalikule väljapanekule saatis.

«Planeering näeb ette kuni kolme maja püstitamise, aga põhinõue on, et need näeks välja nagu kolm eraldi maja, nagu seal kunagi enne sõda oli,» ütles Tartu abilinnapea Jarno Laur. «On nurgamaja ja laiendused Lootuse ja Tähe tänava poole.»

Kõnealune planeeringuala ongi Tähe ja Lootuse ristil, samasse suubub Pargi tänav. Aadressi järgi Tähe 19 ja 19a.

Planeeringuala suurusega umbes 3500 ruutmeetrit see jääb miljööväärtusega hoonestusalale ehitismälestiste Tähe 20 ja Tähe 26 kaitsevööndisse.

Laur selgitas, et planeeringu järgi on kerkimas korterelamud, millest 30–40 protsenti on äripinnad. Kortereid kavandatakse kuni 24. Piirangu seab parkimiskohtade rajamise võimalus, need on valdavalt hoone mahus. 32 parkimiskohta on hoone sees, vaid viis on tänaval.

«Me tahame, et Tähe tänaval oleksid äripinnad, mis on tänavale avatud,» lausus Laur.

Tegu on pikalt arutluse all olnud planeeringuga, mille volikogu algatas juba 2008. aastal. Vahepeal oli huvi raugenud. Kui omanik Naresh Mody jälle asjaga tegelema asus, tuli muid takistusi.

«See planeering marineerus pikalt, sest küsimus oli, kuidas jõuda sobiliku majani,» selgitas Laur. «Lõpuks jäime selle juurde, et korraldame arhitektuurivõistluse kolme kutsutud osalejaga. Arhitektuurivõistluse kaudu saame uue lahenduse.»

Volikogus ütles Laur, et see on miinimumnõue, aga kui omanik soovib, võib ta teha ka rahvusvahelise arhitektuurivõistluse.

Arhitektuurivõistluse nõue tekitas küsimuse, kas see on ikka otstarbekas ja võibolla arendajale liialt koormav.

Siiski jäi omanik nõusse, et see koht asub Karlova väravas ja on üks n-ö väravaposte, seega on oluline saada esteetiliselt väga hea lahendus. Olgugi et muinsuskaitse eritingimused ja planeering annavad üsna palju ette.

Planeering on avalikul väljapanekul 18. detsembrist 4. jaanuarini Tartu infokeskuses raekojas.

Laur ütles, et planeeringu eskiisi arutelu on juba peetud ja konfliktikohta tema meelest ei paista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles