Näitus tänaval mõistab hukka rassistlikud ja ksenofoobsed meeleolud

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgustatud stendid Tartu kesklinnas on 1. veebruarini Tartu kunstimuuseumi kasutuses.
Valgustatud stendid Tartu kesklinnas on 1. veebruarini Tartu kunstimuuseumi kasutuses. Foto: Kristjan Teedema

Valgustatud stendid Poe ja Küüni tänava nurgal on antud 1. veebruarini Tartu kunstimuuseumi kasutusse, et möödujatel oleks võimalik osa saada kunstnik Anna-Stina Treumundi projektist «Skin». Muuseumi selgituse kohaselt on see päevakajaline väljapanek, «mis viitab Tartu linnas aset leidnud vihakuritegudele -- hiljuti Küüni tänaval jalutanud Nigeeria välistudengit loobiti päise päeva ajal kividega».

Anna-Stina Treumund uuris, kuidas kosmeetikafirmad nimetavad oma tooteid. Heleda nahaga inimestele mõeldud toodete puhul kasutatakse tihti sõna natural (loomulik) ning tumedatele nahatoonidele mõeldud tooteid kirjeldatakse kohvi, kako või maa elementidega (liiv, muld, mäed).

Valgusstendidele paigaldatud plakatitel on kujutatud erinevaid nahatooni varjundeid. Värvitoonide nimetused on pärit müügilolevatelt kosmeetikatoodetelt, kuid nende vastavus nahatoonidega on ümber mängitud.

Projektiga «Skin» mõistab Tartu kunstimuuseum hukka Tartus levivad rassistlikud ja ksenofoobsed meeleolud, mis aeg-ajalt kulmineeruvad rünnakuteks teistsuguse nahavärviga inimeste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles