Eesti režissöör filmis loo Ida-Ukrainast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inna Šulženko jagab 6. aprillil Luhanski oblasti ühes külakeses toidupakke. Vasakul filmib Vahur Laiapea.
Inna Šulženko jagab 6. aprillil Luhanski oblasti ühes külakeses toidupakke. Vasakul filmib Vahur Laiapea. Foto: Erakogu

Vahur Laiapea esitleb oma filmi «Ukraina fragmendid» täna Tallinnas ja laupäeval Tartus. See jutustab loo sellest, kuidas üks väike naine jagab humanitaarabi Ida-Ukraina kriisipiirkondades.

Vahur Laiapea kaadrid on üles võetud 2015. aasta aprillis. Siis oli Ukrainas äsja sõlmitud vaherahu, kuid sellest hoolimata jätkus sõda separatistidega.

Filmimees saatis oma kaameraga Luhanskist pärit sisepagulast Inna Šulženkot, kes on üks mittetulundusühingu Eesti Pagulasabi Ukraina töötajaist ja viib toiduabi just koduoblasti asulatesse.

«Seal on paigad, mis on jäänud kahe sõdiva poole vahele. Sinna, kuhu Ukraina riik eriti enam ei ulatu,» kirjeldas Vahur Laiapea. «Selles piirkonnas ootasid meid inimesed, kellele polnud mitte ükski abiorganisatsioon toitu, ravimeid ega esmatarbekaupu veel toonud. Eesti toel saadud toiduabi, mida Inna seal jagas, oli esimene.»

Koormatäis pashat

Parasjagu kestis ülestõusmispühade eelne paastuaeg ja lähenesid suured pühad. Laiapea film näitab sedagi, kuidas Dnipropetrovskist pärit vabatahtlikud käivad Donetski-lähedastes sõjaväe tugipunktides, et viia sinna koormatäis pühadetoitu pashat.

«See film on inimestest, kes on sõjale jalgu jäänud, aga ka teistest inimestest, kes leiavad endas jõudu neid esimesi inimesi aidata,» sõnas Vahur Laiapea.

Filmil on kaks esilinastust. Esimene leiab aset täna õhtul Tallinna Kinomajas. Sündmus on ajastatud nädalale, mil Eestis viibivad kolm Eesti Pagulasabi Ukraina töötajat Igor Jesaulov, Tanja Lõkova ning muidugi Inna Šulženko – «Ukraina fragmentide» kangelanna.

Ukrainlased viibivad nii Tallinna kui Tartu esilinastusel ning pärast filmi vaatamist jagavad nad vestlusringis oma mõtteid Ukraina riigi praeguse olukorra kohta.

Eesti Pagulasabi juhi Eero Jansoni sõnul on ukrainlased Eestis välisministeeriumi toel ning selleks, et osa saada humanitaarabi andmise koolitusest, kohtuda välisministeeriumi ja Eesti humanitaarabiorganisatsioonide esindajatega ning planeerida Eesti Pagulasabi järgmisi samme Ukrainas.

Abi said 7000 inimest

Eesti Pagulasabi töötajad on viinud aasta jooksul nii Eesti inimeste kui ka välisministeeriumi toel humanitaarabi ligi 7000 Ukraina elanikule vähemalt kahekümne viies linnas ja külas Zaporižžja, Donetski ja Luhanski oblastis.

Seal on paigad, mis on jäänud kahe sõdiva poole vahele. Sinna, kuhu Ukraina riik eriti enam ei ulatu.

Kampaaniaga «Ukraina heaks!» on Eesti Pagulasabile annetatud Ukraina sisepagulaste abistamiseks ligi 50 000 eurot. Ukrainas on 15 euro eest võimalik kokku panna toiduabipakk, millest sõjapiirkonnas elav pere saab söönuks mitu nädalat.

Ka Tartu linnavalitsus eraldas varakevadel 10 000 eurot ning tartlased ise kogusid eraalgatuslikult teise 10 000 eurot, mis kõik läks Mariupoli haiglate toetuseks.
-------------------------

«Ukraina fragmendid»

• Tallinna Kinomajas on esilinastus täna kell 18.

• Filmi esitlus Tartus on 5. detsembril kell 15 Genialistide klubis.

• Režissöör-operaator-produtsent Vahur Laiapea ja monteerija Urmas Sepp.

• Filmi muusika autor on Tõnu Kõrvits.

• Pikkus 40 minutit.

• Tootja filmistuudio Ikoon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles