Alatskivi loss pakub muuseumile mõtlemisainet

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi loss.
Alatskivi loss. Foto: Sille Annuk

Alatskivil taastatud lossis käib sisustamine. Viimastel kuudel on õhus hõljunud mõte, et selles uhkes hoones võiks külastaja Tartumaa muuseumi abil aimu saada kogu maakonna minevikust.


Mõte tuua Elvas tegutsevast Tartumaa muuseumist osa Alatskivi lossi on veel toores, ühtegi otsust pole tehtud, aga arutelud käivad.

«Lossis läheks Tartumaa eksponeerimine paremaks, sest Peipsi-äärses kandis käib palju turiste,» põhjendas sihtasutuse Alatskivi Loss juhataja Külli Must, miks selline mõte on kaalumisel.

Lossi taastajate kava järgi saavad külastajad kohaliku mõisniku parun von Nolckeni ehitatud suures hoones kevadest alates aimu, kuidas härrasrahvas lossis elas. Teise korruse külalistetubadesse tehakse helilooja Eduard Tubina muuseum.

Tartumaa muuseum saaks end sisse seada lossi idatiiva suures keldris. «Loss peab jääma lossiks, nagu oleme kavatsenud,» selgitas Külli Must. «Tartumaa muuseum oma väljapanekutega annaks lossile lisaväärtuse.»

Ka Elva peab jääma

Alatskivi loss on suur atraktsioon nii Tartumaa muuseumile kui kogu maakonnale, ütles Tartumaa muuseumi direktor Kaido Orula.

Kuid ta lisas, et muuseum ei saa ülepeakaela kolida Elvast Alatskivile.

«Elvat ei tohi mingil juhul maha matta,» kinnitas Kaido Orula. «Siin on muuseum töötanud pool sajandit, meil on oma publik ja inimesed, kes panevad materjali kogumisele õla alla. On mõeldamatu, et paneksime Elvas ühel päeval oma uksed kinni. Maakonnamuuseum peabki ulatuma üle maakonna.»

Lossi keldriruumide peale ta nina ei kirtsuta.

«Nutikalt tegutsedes saab need ruumid stiilselt välja mängida,» märkis Kaido Orula. «Põhiline on see, et Tartumaa muuseumis peab säilima teadus- ja kogumistöö. Kui osa muuseumist läheb Alatskivile, läheb sinna ka osa rahast. Küsimus on selles, kui palju raha Elvast ära läheb.»

Mitu «aga»

Kultuuriministeeriumi muu­­seuminõunik Marju Reismaa ei soovinud Tartumaa muuseumi võimalikke arenguid kommenteerida, sest läbirääkimised alles käivad.

«Kindel soov on, et osa muuseumist jääks ikkagi Elvasse,» kinnitas ta.

Tartumaa muuseumi Alatskivile laienemisel on tema sõnul mitu «aga». Näiteks on vaja kindlust, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus rahastab lossi ekspositsiooni tegemist.

Kui see kindlus on olemas, tuleb valitsuselt saada luba, et moodustada Alatskivi valla sihtasutuse Alatskivi Loss asemele uus sihtasutus, mille üheks asutajaks oleks riik kui Tartumaa muuseumi omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles