Fotod: aasta puitehitise võistlusel tõsteti esile ka Tartu maju

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veski 53a.
Veski 53a. Foto: Kristjan Teedema

Tänavuse aasta parimaks puitehitiseks valiti Pühajärve biokatlamaja. Kuid auhindu jagus teistelegi ning tunnustatute seas oli ka kolm Tartu puitehitist.

Nii said Veski 53a ja 55a kortermajad (arhitektid Kaido Kepp ja Marti Soosalu, Arhitektuuriklubi) traditsiooni tõlgendamise eriauhinna, Betooni tänaval asuv Lemeksi peakontor (arhitekt Eero Endjärv, Arhitekt11) pälvis aga Arcwoodi liimpuiduauhinna.

Kaido Kepp tõdes, et auhind on tore, kuid tema jaoks on oluline ikkagi valmis maja ning kui see hiljem mingi auhinna saab, on see lihtsalt boonuseks. Konkreetsetest Veski tänava majadest rääkides möönis Kepp, et mõne detaili kallal võiks ehk nuriseda, kuid üldiselt on arhitektid tulemusega rahul.

Sama kinnitas ka Lemeksi peakontori projekteerinud Eero Endjärv, kuigi tema arvates on kõige tähtsam tellija rahulolu. «Selle hoonega võib väga rahule jääda, kuigi mõned asjad hakkasid seal ka piirama, kuskilt tuli tagasi tõmmata ja kuskil tuli natuke juurde teha. Kontseptsioonist lõpptulemuseni oli ikka hulk maad ja tööd,» rääkis Endjärv.

Mis puudutab puitu kui materjali, siis tunnistasid mõlemad arhitektid, et tegemist on põneva, kuid samas näiteks võrreldes betooniga ka väga kapriisse materjaliga. Kaido Kepi sõnul on siin äärmiselt oluliseks märksõnaks tihe koostöö arhitekti ja ehitaja vahel.

Puitehitisi tellitakse ka Eestis üsna palju, kuid Eero Endjärv möönis, et meie ranged tulekaitsenormid seavad siin omad piirid. «Need normid on kohati nii üle võlli, et palju sellest, mida näed, et mujal maailmas on tehtud, meie lihtsalt teha ei saa,» oli arhitekt otsekohene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles